BUNA VESTIRE: PS VISARION, Episcopul Tulcei, la 8 ani de la intronizare - TRANSMISIUNE IN DIRECT

24-03-2016 13:51:52

In anul 2008, in ziua de 25 martie, Preasfintitul Parinte Visarion era intronizat ca episcop titular al Eparhiei Tulcei, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel (alaturi de alti 12 ierarhi), chiar în Catedrala din Tulcea, aflata la zi de hram. Dupa ce, o perioada de aproape 10 ani, fusese Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, acesta fusese ales, cu doar 3 saptamani inainte de intronizarea sa, in data de 5 martie 2008, Episcop al acestei eparhii.


Astfel, in aceste zile, la Sarbatoarea Bunei Vestiri, Preasfintia Sa aniverseaza implinirea a 8 ani de la intronizare, eveniment marcat la orele diminetii prin savarsirea Sfintei Liturghii, alaturi de IPS Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos. Sfanta Liturghie arhiereasca va fi oficiata in Biserica "Buna Vestire" din Tulcea, cunoscuta drept paraclis episcopal.

A doua zi - prima din cel de-al 9-lea an de la intronizare - la Sarbatoarea Sfintilor Mucenici Montanus-preotul si sotia sa Maxima, sambata, 26 martie 2016, Arhiereul locului, Preasfintitul Parinte VISARION, Episcopul Tulcei, va urma sa savarseasca Slujba Sfintei Liturghii arhieresti, la aproximativ 50 de Km de municipiul in care se afla Centrul eparhiei pe care o pastoreste. Slujba va fi oficiata in Mănăstirea Halmyris, cu prilejul hramului paraclisului acesteia. Manastirea este amplasata in plina Delta (click aici), in zona Murighiol, a judetului Tulcea. Slujba va fi transmisa in direct, de catre Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, incepand undeva in jurul orei 9:00, dupa ce, cu o seara inainte, va avea loc transmisiunea in direct (click aici) a Slujbei Vecerniei Mari cu Litie, din aceeasi manastire de calugari aflata in constructie (click aici).

Slujbele vor putea fi urmarite pe Internet, in direct, pe site-ul manastirii (click aici), pe cel al Sfintilor Epictet si Astion (click aici), si desigur in programul TV Lacasuri Ortodoxe, aflat pe mai multe platforme si in paginile Retelei Web a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor (pe toate site-urile web ale protopopiatelor, manastirilor si bisericilor)

Va reamintim ca, inainte de a fi ridicat la treapta de Arhiereu, in anul 1997 (Catedrala din Alba Iulia, 12 oct.), P.S. Visarion fusese tuns în monahism, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Dr. Antonie Plămădeală, la Mânăstirea Sâmbăta de Sus din Judetul Brasov.

Pana atunci trecand prin momentul suirii pe treapta de ierodiacon, primita chiar in anul Revolutiei din Romania, si mai apoi prin cea a implinirii de ieromonah, in anul 1997 (în Catedrala din Cluj, prin mainile parintesti ale IPS Bartolomeu Anania), pe cand inca mai era consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului (dupa aproape un an de ocupare a acestei functii), acesta avea sa sustina, din rangul de Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, la sfarsitul anului 2005, teza proprie de doctorat în Teologie, la Facultatea din Sibiu (ca fost sef de promotie), cu titlul "Învăţătura mariologică a Sfântului Nicolae Cabasila". 

Lucrarea - prima din literatura de specialitate, care prezinta Mariologia (doctrina Mariei, Maica Domnului) marelui teolog trecut in randul sfintilor - avea sa fie tiparita, la 7 ani mai tarziu, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, in cadrul Editurii Patriarhiei Române. Initial teză de doctorat, alcatuita sub indrumarea Pr Arhid. Prof. dr. Ioan I. Ica jr, cartea Preasfintitului Episcop Visarion prezinta un cuprins desfasurat pe mai mult de 400 de pagini, incununand o activitate publicistică ce include peste 200 de articole în reviste bisericeşti si publicatii laice din ţară, care cel mai probabil au reflectat si cunoasterea acumulata in cei trei ani in care a reusit sa parcurga mai multe cursuri de specializare, in cadrul Facultatii de Filozofie a Universităţii din Atena.

Născut in data de 19 octombrie 1959, în localitatea Tălmaciu din Judetul Sibiu, astazi Preasfintitul Parinte VISARION, Episcopul Tulcei, are sub pastorire o eparhie intinsa intre bratele de varsare ale Dunarii in Marea Neagra, in tinuturi cu radacini ale Crestinismului adanc infipte in istorie, avand drept cetate de scaun un oras întemeiat odata cu sapte secole inainte de Hristos, de grecii din Milet, si intarit pana in zilele noastre, de marturisirea crestina muceniceasca a celor mai vechi sfinti descoperiti in tara noastra...

Sunteti invitati si dvs - la invitatia speciala lansata in ultimele ore de Parintele Protos. Iov, staretul sfintei manastiri ridicate pe locul martiriului sfant - la acest sfarsit de saptamana, la momentele de sarbatoare care marcheaza si bucura intreaga Eparhie, suprinse in mod aparte intr-o cetate vestita, la fel ca altadata, pentru minunile primilor sfinti ai veacurilor crestine, ale caror sfinte moaste au rasarit pentru noi, prin voie dumnezeiasca, dupa milenii, din Cetatea Halmyrisului.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click AICI! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV