Pelerinaj in Delta Dunarii: IN acest week-end, SUNTETI ASTEPTATI in Cetatea HALMYRIS!

23-03-2016 16:49:42
In acest week-end, esti asteptat in Delta Dunarii, pentru a participa la evenimentele ce urmeaza sa se desfasoare in Manastirea Halmyris - zona Murighiol, Tulcea, ridicata in imediata apropiere a sit-ului arheologic a carui exploatare, efectuata de o echipa condusa de Prof. Mihail Zahariade, a scos la lumina ramasitele unei basilici istorice si cele mai vechi moaste de sfinti, intregi, descoperite la noi in tara: Sfintii Epictet si Astion. 

La momentul in care echipa de arheologi declarase finalizate lucrarile, sfintele moaste nu fusesera inca descoperite, numai ca, printr-o minune dumnezeiasca - asa dupa cum recunoaste intreaga echipa de cercetatori si arheologi - o placa de piatra avea sa se prabuseasca singura, exact in ziua Sarbatorii Adormirii Maicii Domnului - zi de sarbatoare, in care nu se lucra - peste cripta care adapostea de aproape 2000 de ani aceste sfinte relicve. In interiorul criptei, pe langa sfintele moaste, avea sa se descopere, spre surprinderea si incantarea arheologilor si a Bisericii, o inscriptie clara prin care se dovedea maretia descoperirii: Sfintii Epictet si Astion, din primii ani ai Crestinismului, se odihneau in aceasta Cetate a Halmyrisului. Cei doi sfinti sunt serbati in Biserica Ortodoxa Romana, in data de 8 iulie a fiecarui an, zi de mare sarbatoare in aceasta unica manastire. 


"Anii au trecut, din 2001 - anul in care descoperirea cu rasunet international a avut loc - iar alaturi de fosta basilica - ale carei ramasite prezinta vizitatorului o sectiune perfecta si completa intr-un plan orizontal, in cadrul sfantului lacas ortodox istoric, cu o vedere clara minunata de ansamblu, a altarului si absidelor acestuia - continua constructia inceputa inca de pe atunci, a unei biserici marete - o catedrala inchinata celor doi sfinti. In prezent, constructia se afla la ultimele nivele de zidarie, iar acoperirea acesteia se impune de urgenta, pentru a evita ca noua constructie de la demisol (paraclis), finalizata de mai multi ani, sa nu fie compromisa de inca un ciclu de inghet-dezghet (a infiltratiilor) la care ar urma sa fie supusa in iarna viitoare. Acesta este motivul pentru care, in ultima perioada, Asociatia Lacasuri Ortodoxe, prin agentia de stiri pe care o conduce, a pornit o noua Campanie de sustinere si urgentare a lucrarilor, in completarea celei anterioare, prin care, cu ajutorul lui Dumnezeu, au fost ridicati stalpii acestei monumentale constructii", ne informeaza Ing. Catalin Ion, presedintele Asociatiei.

Sambata aceasta, insa, Pr. Protos. Iov, staretul Sfintei Manastiri Halmyris, va invita sa fiti alaturi de sfinti, la evenimentele speciale organizate cu ocazia celui de-al doilea hram al Manastirii: Sfintii Montanus-preotul si sotia sa Maxima. Astfel, va invitam si noi, alaturi de parinte, la o vizita in Delta Dunarii, in acest week-end cand, dupa datele care ne-au fost furnizate special de specialistii in meteorologie si prognoza, vremea va fi cu adevarat frumoasa, dupa o ultima perioada ploioasa, asigurandu-ne de "temperaturi prielnice unui pelerinaj reusit".


Prin urmare, in Sfanta Manastire Halmyris, Murighiol, Tulcea, sambata, 26 martie 2016, vor fi serbati - ca hram unic intre lacasurile ortodoxe existente la noi in tara - Sfintii Montanus si Maxima, pomeniti in sinaxarele ortodoxe. Sfanta Manastire se afla in Episcopia Tulcei, iar la marea sarbatoare va participa Ierarhul locului, Preasfintitul Parinte Episcop VISARION, slujind in cadrul Sfintei Liturghii Arhieresti, alaturi de un sobor de preoti si de laici.

De asemenea, cu o seara inainte, vineri, de la ora 19:00, la demisolul finalizat (astazi supus riscului de a fi afectat grav de intemperii, datorita intarzierii finalizarii lucrarilor la partea superioara a sfantului lacas, timp de prea multi ani) va fi oficiata Slujba Vecerniei Mari cu Litie, in cinstea celor doi sfinti.


"Slujbele vor putea fi urmarite pe Internet, in direct, pe site-ul manastirii, pe cel al sfintilor nostri, si in programul TV Lacasuri Ortodoxe, aflat pe mai multe platforme si retele web" - ne asigura Pr. staret Iov, pentru cazul in care deplasarea la Halmyris, in soarele si aerul usor sarat si primavaratec al Deltei, in imediata apropiere a punctului de varsare a Dunarii in Marea Neagra nu va fi posibila. 

Membrii unei echipe a Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, care au vizitat Manastirea Halmyris in ultimele zile, in cadrul Campaniei de sustinere a lucrarilor de constructie si a evaluarii situatiei, va pot confirma, de asemenea, faptul ca pe perioada prezentei lor pe teritoriul manastirii, au fost insotiti de... un grup numeros de pasari migratoare care isi gasisera aici loc de popas, in mod evident obosite dupa - din cate se vede - o foarte lunga calatorie (foto si video). 
"Aici totul capata o vitalitate extraordinara, iar primavara pare a fi ocazia cea mai potrivita pentru a intelege misterele Deltei", ne marturiseste unul dintre membrii echipei care tocmai finalizase lucrarile pregatitoare pentru transmisiunile in direct ce urmeaza, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa fie efectuate la ocazia acestei prime sarbatori de an nou a Manastirii.

"Speram sa fim cu totii bucurosi de noua sarbatoare si sa ii cinstim pe sfintii nostri, asa cum se cuvine. Din cate stiti, lucrarile la ridicarea bisericii Sfintei Manastiri continua, in prezent fiind turnati stalpii aflati pe cel de-al treilea nivel deasupra demisolului, incercand sa lucram concomitent si la zidaria dintre acesti stalpi. Le multumesc si ii port in rugaciune pe toti cei care ne ajuta si sustin aceasta lucrare prin intermediul Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe. Bunul Dumnezeu sa ne ajute tuturor!" - ne-a mai asigurat Parintele Iov, staretul sfintei Manastiri, caruia ii sunt aproape, de regula, ca "obste", nu mai mult de 1 sau 2 vietuitori.

Dincolo de contenirea vanturilor puternice pe care si noi le-am experimentat in ultimele zile, cu ocazia prezentei noastre in zona Cetatii istorice a Halmyrisului - care au reusit sa spulbere si sa insire printre ierburi, intr-un mod irecuperabil, strat cu strat, o intreaga "masina de nisip" pe care Pr. staret Iov abia o primise pentru continuarea lucrarilor - si dincolo de norii cu care ne-am obisnuit in ultimele zile, mai mult decat prin promisiunile meteorologilor, speram ca soarele credintei din suflet sa va imbie la un pelerinaj pe urmele lasate de cei mai vechi sfinti descoperiti in tara noastra. 

Despre cei doi sfinti, staretul sfintei manastiri continua sa ne istoriseasca:
"Preotul daco-roman Montanus si sotia sa Maxima, din cetatea Singidunum (Belgradul de astazi), locuita in acea perioada de daco-romani, au fost martirizati de persecutorii care slujeau lui Diocletian, mucenicia lor fiind consemnata in Martirologii. 

Sfintii marturisitori ai Lui Hristos au fost inecati in apele raului Sava, dar valurile involburate le-au adus trupurile la mal, in mainile credinciosilor, care s-au ingrijit sa fie cinstite cum se cuvine".
IN acest week-end, SUNTETI ASTEPTATI LA HALMYRIS!

NU UITATI: vineri seara (19:00) si sambata dimineata, in programul TV Lacasuri Ortodoxe
, cu ajutorul lui Dumnezeu , veti putea urmari in direct slujbele oficiate in Manastirea Halmyris, care adaposteste cele mai vechi moaste de sfinti descoperite intregi la noi in tara (Sfintii Epictet si Astion - a caror cinstire se face in ziua de 8 iulie, principalul hram al sfintei manastiri), aflate permanent la inchinare, la demisolul noii constructii.

Impreuna, pana la intrarea in iarna, cu ajutorul lui Dumnezeu, este foarte posibil sa reusim acoperirea sfintei Manastiri Halmyris - cu fiecare rugaciune, cu fiecare caramida, cu fiecare scandura primita! Noi suntem cei care avem nevoie de Manastirea Halmyris! Ajutati la ridicarea unui ACOPERIS pentru moastele celor mai vechi sfinti din Romania (aflati mai multe dand click aici). Haideti!
   Noi suntem cei care au nevoie de Manăstirea Halmyris! Ni te alaturi?

Adresa: Manastirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, Romania
Cont IBAN Manastirea Halmyris (administrator cont Pr. Staret Iov): 
RO21RNCB0256127859640001 BCR
CIF Manastirea Halmyris: 14797706
Tel: Pr. Protos Staret Iov (Tel.): 0744 859 883
Oferiti aceste date, tuturor cunostintelor dumneavoastra!

Va rugam insistent, atat noi cat si parintele staret Iov, ca, dupa ce ati facut o donatie in contul bancar al Sfintei Manastiri Halmyris, SA NU UITATI sa completati si formularul de mai jos (il veti putea gasi, de acum, pe mai multe pagini ale noastre), pentru pomenirea in rugaciune intre ctitorii Sfantului Altar, pentru transparenta evidentelor si pentru a va tine la curent, permanent, cu situatia lucrarii. (Datele dvs nu vor fi instrainate si nici nu vor fi facute publice). Gestul dumneavoastra ramane unul extraordinar si va multumim din suflet!
"Bucurati-va, ca mainile voastre la lucrarea faptelor bune le-ati ridicat!"
(din Acatistul Sfintilor Mucenici Epictet si Astion)
Pentru alte lamuriri sau propuneri de promovare, puteti contacta Asociatia Lacasuri Ortodoxe, la telefonul: 0729 00 19 00, sau prin email: LONews@netcreator.ro
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV