„Informatii din lumea reala, despre care altii te dezinformeaza. Situatia lumii, la un anumit moment dat, nu este nimic altceva decat reflectia raportarii ei, din acel moment, la Dumnezeu.” (KSLCatalin)
INFO LINE
Delegatie de romani din Chirnogi, in Bulgaria (foto)Delegatie de romani din Chirnogi, in Bulgaria (foto)
STIRI din tara si din strainatate: 10 februarie 2017STIRI din tara si din strainatate: 10 februarie 2017
Guvernatorul Magneziei dispune uciderea Episcopului ortodox din zona
Corurile bisericesti: despre unele tendinte in interpretareCorurile bisericesti: despre unele tendinte in interpretare
De ce NU SE TINE POST in aceasta saptamana?
STIRI din tara si din strainatate - 7 februarie 2017STIRI din tara si din strainatate - 7 februarie 2017
Dumnezeu a aparut in Templul lui Solomon, cand Iisus S-a rugat acoloDumnezeu a aparut in Templul lui Solomon, cand Iisus S-a rugat acolo
Biserica Ortodoxa nu ii condamna pe oameni!
Din New York, pentru Moscova: renasterea bisericutei transformate de francezi in grajdDin New York, pentru Moscova: renasterea bisericutei transformate de francezi in grajd
Papa Francisc atacat prin afise lipite in toata Roma
Patriarhul Bartolomeu a primit Premiul Ecumenic Sfantul NicolaePatriarhul Bartolomeu a primit Premiul Ecumenic Sfantul Nicolae
COMUNICAT - Instabilitate in ROMANIA - o lectie publica deja mult prea mult mediatizataCOMUNICAT - Instabilitate in ROMANIA - o lectie publica deja mult prea mult mediatizata
mai multe stiri
FAST NEWS
Pe toata perioada Sfantului Post al Invierii Domnului, in programul TV Lacasuri Ortodoxe puteti urmari TRANSMISIUNI IN DIRECT: Sfanta Liturghie - luni, marti, miercuri, joi (6:00 AM), vineri (Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite - 18:00), sambata (7:30), Duminica (8:00).

Sfanta Camasa a lui Hristos, expusa in mod exceptional (25 martie - 10 aprilie), va fi vizitata si de romani


10-03-2016 08:03:14 - Redactia Stiri - Turism & Pelerinaje
Orașul Argenteuil, o suburbie a Parisului, detine o relicvă religioasa a lui Hristos, dupa timpul lui Charlemagne (Carol cel Mare), Sfânta Camasa a lui Hristos (o cămașă mai lungă - vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), probabil oferita împăratului Vestului, de catre imparateasa Irina a Constantinopolului, venerata timp de 12 de secole de regii Franței, de cler și de poporul creștin din această țară.

În timpul Revoluției Franceze, care a distrus o mare parte din relicvele si moaștele deținute de Biserica Franței, și numeroase altare, Camasa lui Hristos a fost ascunsa de preoti, apoi taiata în bucăți mici, care au fost îngropate pentru a preveni distrugerea acesteia.

Ele au fost dezgropate după Revoluție și, mult mai târziu, in 1892, s-a încercat reconstituirea Camasii lui Hristos, prin coaserea pieselor, pe un suport din material textil. Aceasta relicva este de interes excepțional, pentru că este "camasa fără cusatură" trasa la sorti de soldați, despre care Sfanta Evanghelie dupa Ioan (19) ne spune:
"17. Şi ducându-Şi crucea, a ieşit la locul ce se cheamă al Căpăţânii, care evreieşte se zice Golgota,
18. Unde L-au răstignit, şi împreună cu El pe alţi doi, de o parte şi de alta, iar în mijloc pe Iisus.
19. Iar Pilat a scris şi titlu şi l-a pus deasupra Crucii. Şi era scris: Iisus Nazarineanul, Împăratul iudeilor!
20. Deci mulţi dintre iudei au citit acest titlu, căci locul unde a fost răstignit Iisus era aproape de cetate. Şi era scris: evreieşte, latineşte şi greceşte.
21. Deci arhiereii iudeilor au zis lui Pilat: Nu scrie: Împăratul iudeilor, ci că Acela a zis: Eu sunt Împăratul iudeilor.
22. Pilat a răspuns: Ce am scris, am scris.
23. După ce au răstignit pe Iisus, ostaşii au luat hainele Lui şi le-au făcut patru părţi, fiecărui ostaş câte o parte, şi cămaşa. Dar cămaşa era fără cusătură, de sus ţesută în întregime.
24. Deci au zis unii către alţii: Să n-o sfâşiem, ci să aruncăm sorţii pentru ea, a cui să fie; ca să se împlinească Scriptura care zice: "Împărţit-au hainele Mele loruşi, şi pentru cămaşa Mea au aruncat sorţii". Aşadar ostaşii acestea au făcut."

Pe aceasta Camasa a lui Hristos exista picaturi ale Sângelui scump al lui Hristos (același sânge uman care se găsește pe Giulgiul din Torino și pe Mahrama-Sudarium din Oviedo, in Spania) - despre care aflam tot din Evanghelia dupa Ioan (20):
"6. A sosit şi Simon-Petru, urmând după el, şi a intrat în mormânt şi a văzut giulgiurile puse jos,
7. Iar mahrama, care fusese pe capul Lui, nu era pusă împreună cu giulgiurile, ci înfăşurată, la o parte, într-un loc."

Camasa lui Hristos este, de regula, tinuta intr-o racla, situată în bazilica reconstruita sub Al Doilea Imperiu, dar practic nu este vizibila. In mod normal, la cate 50 de ani o data, au loc expuneri publice ale acestei relicve. Ultima expunere a Camasii lui Hristos a avut loc în anul 1984; urmatoarea ar fi trebuit sa aiba loc în 2034. Dar, cum Papa Francisc a proclamat 2016 "An al Milostivirii", Episcopul de Pontoise, de care apartine Argenteuil, a decis că ar putea sa aiba loc o expunere extraordinară a Sfintei Camasi, în acest an, de pe 25 martie (din Vinerea Sfanta, conform calendarului gregorian), până in ziua de duminică 10 aprilie (a două duminică după Paști, în calendarul gregorian).

În timpul expunerii sale, Camasa lui Hristos va fi afisata pe un "manechin", într-o racla imensa de aur și sticlă, in fata vechiului altar, în basilica. Ceea ce este excepțional pentru această expoziție, este faptul că relicva va fi "restaurata" (pentru prima dată din 1892), adică, micile bucăți din Camasa lui Hristos vor fi cusute pe un nou suport din material textil, robust și neutru (tesatura veche se deteriora si, astfel, deteriora Camasa lui Hristos).

Cu aceasta ocazie, aflam ca Mitropolitul Iosif al Mitropoliei Romane a Europei Occidentale si Meridionale, a hotarat organizarea unui pelerinaj la Camasa lui Hristos, pentru ziua de luni, 28 martie 2016. Astfel, va fi oficiata o Slujba a Vecerniei, la ora 17:00, cu cântări din Săptămâna Mare (în limba franceză).

Reprezentantii Episcopiei ne-au pus la dispozitie si cateva mijloace de contact, pentru cei ce vor sa ia parte la eveniment: Diaconul Bogdan (pelerin@mitropolia.eu), sau Pr. Noël Tanazacq (noel.tanazacq@yahoo.fr) - 06 03 90 91 07.

"Trebuie să subliniem faptul că Vecernia este diferită de expunerea propriu-zisă, care va avea loc încontinuu, zilnic, întra orele 10.00 şi 22.00: credincioşii (de toate confesiunile) vor urma un itinerariu fixat, pentru a putea trece prin faţa raclei Sfintei Cămăşi, fără a se putea opri; pentru a se putea ruga, va trebui să se aşeze ceva mai departe. Va fi o mulțime mare (sunt așteptate în jur de 150 000 de persoane). Pentru a putea cinsti Camasa lui Hristos, cei care vor veni la pelerinaj trebuie să vină mai devreme şi să stea la coadă sau să rămână mult mai târziu. În principiu, circulaţia va fi suspendată în timpul slujbelor; este probabil să fie la fel în timpul Vecerniei", ne informeaza Manuela Alexe, corespondent la fata locului.

"Ceea ce s-a obtinut in urma demersurilor Moreom si partea franceza, respectiv evenimentul in cauza, este absolut exceptional, deoarece, pe langa acordarea acestui favor exceptional din mai multe puncte de vedere - la fluxul mediu estimat la 1 000 de persoane pe ora (sunt asteptate 150 000 de persoane in 15 zile, pentru o perioada de 10 ore/zi), repectiv 160 de persoane pe minut, care vor trece prin fata Camasii lui Hristos - in timpul slujbei se va crea un fel de insula, de oaza de liniste (circulatia inceteaza in timpul oficierii) in care cei de acolo se vor ruga si pentru ei si pentru tara (indiferent de limba) - a mai informat, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent Manuela Alexe.

Daca apreciezi activitatea noastra, iti dam ocazia sa devii membru al echipei Lăcaşuri Ortodoxe. Da click AICI! In cel de-al 10-lea an, TE IMBRATISAM CU BUCURIE!
RECOMANDA ACEASTA PAGINA
ALTE STIRI DIN ARGENTEUIL
LOCATIE: ARGENTEUIL, FRANTA

TURISM & PELERINAJE

ULTIMELE STIRI

Sfantul Mormant
Dezvaluiri recente ale expertilor - Mormantul Sfant

Sfantul Mormant - Dezvaluiri recente ale expertilor

Athos - 1000 de ani de Monahism Rusesc
Informatii legate de evenimentele speciale.

1000 de ani de Monahism Rusesc - Muntele Athos

Sfantul si Marele Sinod Panortodox
Informatii legate de desfasurarea Sfantului Sinod.


Meteo
Afla prognoza pe urmatoarele 5 zile, de la specialisti.


Sansa Ta!
Stop discriminarii majoritatii! E Sansa Ta!