Descoperiri in spatiul biblic: primele dovezi ale inlaturarii lui Hyksos, de catre Ahmose I

20-03-2013 11:24:43
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Excavarile recente din Tel Habuwa au dezvaluit cucerirea regiunii Tjaru, de catre Ahmose I.

   Săpăturile din Tel Habuwa, considerata a fi fostul Tjaru, dezvăluie dovezi clare ale inlaturarii lui Hyksos, de catre Ahmose I, in perioada secolelor XVIII – XVI, inaintea lui Hristos, spre sfârșitul epocii mijlocii a bronzului, Hyksos  controland Egiptul de Nord. În secolul XVI, Ahmose I l-a răsturnat pe Hyksos și a instituit a XVIII-a dinastie și Noul Regat al Egiptului.

   Descoperirile arheologice recente din Tel Habuwa (cunoscut si sub numele de Tell el-Habua sau Tell-Huba), pe un sit asociat fostului Tjaru (Tharo), au pus intr-o nou alumina campania lui Ahmose. O adnotare din faimosul Rhind Mathematical Papyrus constata că Ahmose ar fi preluat controlul Tjaru înainte de asedierea lui Hyksos, în Avaris.

   Săpăturile din sit, aflat la două mile est de Canalul Suez, au descoperit dovezi ale rănilor din luptă, pe scheletele descoperite pe un strat datând din vremea Hyksos. Sit-ul a scos la lumina dovezi ale unor clădiri incendiate, precum și silozuri de cereale noi, imense, care ar fi putut să hrănească un număr mare de trupe egiptene.

   După ce Ahmose a castigat orasul și l-a învins pe Hyksos, el a extins orasul și a construit mai multe forturi în apropiere, pentru a proteja frontiera de est a Egiptului. Tjaru a fost descoperit în anul 2003, insa această nouă descoperire confirmă un moment decisiv în inlaturarea lui Hyksos, anterior stiut doar din scrieri.

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...