Paste 2013 comun catolic-ortodox. In Tara Sfanta, catolicii si-au mutat data Pastilor odata cu cea a ortodocsilor

26-03-2013 06:14:33
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   În acest an, cu excepția Ierusalimului și a Betleemului, de dragul unității, catolicii din Tara Sfanta vor serba Paștele în același timp cu ortodocsii, conform Patriarhiei Latine a Ierusalimului.

   Catolicii se adapteaza calendarul ortodox, în anul 2013 compensand un decalaj de cinci săptămâni, in raport cu calendarul catolic.

   Unificarea datelor, în urma unei decizii a Adunării Ordinelor Catolice din Țara Sfântă, stabilite in octombrie anul trecut (vezi Arhiva), prevede ca toate eparhiile catolice de rit oriental si latin din Țara Sfântă să adopte calendarul iulian, pana in anul 2015, ca perioada de testare.

   Decretul final va trebui să fie aprobat, in cele din urma, de către Vatican. Vaticanul a declarat ca ordinul intră în vigoare incepand din acest an, experimental, în toată Țara Sfântă, cu excepția zonelor Ierusalimului și Betleemului.

   Comunitățile ambelor orașe continuă să urmeze calendarul catolic gregorian "pentru a indeplini cerințele impuse, in Orașul Sfânt, de sistemul status quo-ului – care reglementează coexistența diferitelor biserici creștine în locurile sfinte – care tine cont de afluxul de pelerini din întreaga lume, la sărbătorea Paștilor în Ierusalim și Betleem".

   Pentru Episcopul William Shomali, Vicar Patriarhal al Patriarhiei Latine de Ierusalim, unificarea datei Paștelui, între confesiuni diferite, este un punct elocvent al ecumenismului si marturisirii: "Membrii aceleiași familii sau aceluiași sat, aparținând de alte Biserici, pot sărbători acum Patimile, moartea și Invierea lui Iisus Hristos, în aceeași zi, marturisind astfel unitatea crestina in fata vecinilor lor non-crestini".

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...