Pastele Cailor. Todorovden in Bulgaria, de Sambata lui Toader (video)

24-03-2013 07:25:59
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

Bulgarii au marcat si ei, in aceasta sâmbătă, sarbatoarea cunoscuta sub numele de Todorovden (ziua lui Todor, Toader sau Teodor), care mai este, de asemenea, numita Pastele Cailor.

Biserica Ortodoxă sărbătorește ziua in prima sâmbătă a Postului Paștelui (vezi ARHIVA).

O legenda spune ca, în această zi, Sfantul Teodor Tiron, îmbrăcat cu nouă blănuri, s-a dus la Dumnezeu să-L implore ca vara sa vină. Pornind de la aceasta imagine, se pare, sarbatoarea s-a transformat într-o zi a curselor de cai.

Pentru femei, aceasta zi are alta insemnatate. Acestea coc in zori și impart, mai apoi, pâini ritualice, denumite "cal" sau "copita", pentru că aluatul are forma unui cal sau a unei copite. Pâinicile sunt oferite vecinilor și rudelor, pentru ca animalele lor de tractiune sa ramana sanatoase si puternice pe tot timpul anului.

Cursele de cai au loc, de asemenea, peste tot în Bulgaria, în cinstea Sfântului Teodor. Barbatii imbraca bluze noi, curate și isi impodobesc caii, înainte de a iesi cu ei la curse.

Cel mai rapid si mai frumos impodobit cal este decorat cu coroane de flori, fiind primul din capul satului. Mai apoi, o sărbătoare adevarata are loc in casa proprietarului calului. Masa festiva include franzele rotunde de paine, supa de ciuperci si linte.

Barbatii care poarta numele de Bojidar, Nayden, Todor, Teodor și femeile cu nume ca Bogdana, Todorka, Teodora isi sărbătoresc ziua lor de nume, odata cu Pastele Cailor. Sarbatoarea este, deci, un amestec intre Credința Ortodoxa si ritualurile păgâne.

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...