Traditia Martisorului la Muzeul Astra Sibiu - 2013

01-03-2013 06:51:11
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Joi, 28 februarie 2013, ora 12, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA şi Teatrul Naţional „Radu Stanca” a întâmpinat mărţişorul, cu un program de legende româneşti şi povestiri din literatura universală, intitulat sugestiv Firul de mătase, în interpretarea actriţei Lerida Buchholtzer. Evenimentul s-a desfăşurat în expoziţia permanentă, Din cultura şi arta popoarelor lumii, de la sediul muzeului, Casa Hermes, Piaţa Mică, nr. 11.

   La finalul programului educaţional, elevii clasei a III-a a Liceului de Artă Sibiu, coordonaţi de d-na profesoară Daniela Popa, au fost invitaţi să împletească ei înşişi firul propriilor povestiri despre mărţişor. Accesul publicului la acest eveniment a fost gratuit.

   De asemenea, în aşteptarea mărţişorului, Galeriile de Artă Populară ale Muzeului ASTRA de la Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21, oferă posibilitatea achiziţionării de mărţişoare confecţionate din materiale ecologice (fibre vegetale, lemn, ceramică, textile sau mărgele) şi de miniaturi după obiectele de arta populara tradiţională.

   „Micile talismane sunt realizate de artişti populari şi reconstituie majoritatea simbolurilor cunoscute şi iubite: ghiocei, trifoi, coşari, buburuze, prinse de şnurul bicolor, simbolul împletirii inseparabile a celor două principii antagonice, motorul permanentei înnoiri şi a speranţei de mai bine.” afirmă muzeograf Ioana Luca, şef serviciu Galeriile de Artă Populară.
   În tradiţia populară românească, în această zi, prima a noului an, conform calendarului iulian, copiilor şi fetelor le erau oferite mici daruri sub forma unor obiecte-amuletă, despre care se considera ca sunt aducătoare de noroc (în general monede de aur sau argint). Acestea erau prinse la mână sau la gât cu ajutorul unui şnur bicolor, iniţial alb-negru, ca împletire a iernii cu primăvara, a întunericului cu lumina, a binelui cu răul.
   Ulterior, moneda a fost înlocuită de alte obiecte cu valoare simbolică, şnurul fiind alb-roşu dar semnificaţia rămânând aceeaşi: mărţişoarele poartă noroc, feresc de rele şi de boli, aduc frumuseţe, sănătate şi fericire.

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...