Dam apa la moara: proiectul a fost implementat cu succes
Dam apa la moara: proiectul a fost implementat cu succes
Dam apa la moara: proiectul a fost implementat cu succes
Proiectul "Dăm apă la moară în Muzeul ASTRA" a fost implementat cu succes. De acum, la ingenioasa moara cu ciutura din Svinita vor fi organizate noi ateliere si demonstratii practice interactive.

Dam apa la moara: proiectul a fost implementat cu succes

11-10-2017 06:55:42
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!
La Muzeul ASTRA, s-a finalizat implementarea proiectului „Dăm apă la moară în Muzeul ASTRA”. Informatia ne-a fost oiferita in ultimele ore, de catre Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt al Muzeului ASTRA Sibiu.

Dam apa la moara: proiect in totalitate implementat

Astfel, aflam ca 520 de vizitatori au participat în cadrul atelierelor interactive de morărit, inscrise in proiectul „Dăm apă la moară în Muzeul ASTRA”. Va reamintim, conform unei informatii pe care v-am oferit-o in editiile noastre de stiri, ca in cadrul acestui proiect a fost repusa în funcțiune moara cu ciutură din Svinița - o localitate aflata in  județul Mehedinți.


Implementarea proiectului s-a finalizat in ultimele zile ale lunii care tocmai a trecut, mai exact pe 30 septembrie 2017, dar demonstraţiile practice vor continua, la fel si atelierele interactive. In cadrul acestor ateliere, vizitatorilor li s-au explicat detaliile de funcţionare ale morii cu ciutură, specificul lucrărilor de întreţinere, precum şi tehnicile de morărit arhaice.


Mai multe amanunte pe aceasta tema, gasiti in articolul: Moara din Svinita a fost pusa in functiune - Muzeul ASTRA da apa la moara [ https://lonews.ro/stiinta-tehnica/24000-moara-din-svinita-a-fost-pusa-in-functiune-muzeul-astra-da-apa-la-moara.html ]

Dam apa la moara: proiect implementat cu succes

Proiectul a fost cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, iar Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe a fost partener media oficial al evenimentelor desfasurate cu aceasta ocazie.


Moara din Svinita este  o moara cu ciutură, iar ea este expusa in cadrul Muzeului ASTRA Sibiu. Cei care au realizat-o au demonstrat, conform specialistului Stefan Paucean, lucrator in cadrul Muzeului Astra Sibiu, o ingeniozitate extrema, componenta finală a captării fiind realizată dintr-un buştean imens scobit pe interior, care dirija controlat şi optimiza vitezei jetului de apă printr-o 'valvă' din lemn, perforată la interior, dispusă ca un dop în partea inferioară a buşteanului (butoniu).


Conform informatiilor pe care ni le-a oferit Cosmin Calinescu, prin acest proiect s-a urmarit constientizarea rolului pe care il joaca o instalatie precum Moara din Svinita, " în economia comunităților rurale".

VEZI TOT DOSARUL deschis pe tema: Dam apa la moara - Moara din Svinita, cu ciutura, la Muzeul ASTRA, care contine absolut toate articolele, discutiile si update-urile aparute despre Dam apa la moara - Moara din Svinita, cu ciutura, la Muzeul ASTRA.

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV