Pana in prezent, aceste manuscrise remarcabile puteau fi accesate doar dupa o calatorie în această regiune din deșert.

Manuscrisele din Manastirea Sinai, accesibile publicului

04-07-2016 08:51:33
Abonează-te la newsletter-ul LONews!
Manastirea "Sfanta Ecaterina" din Sinai, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, care este situat pe un teren accidentat, la poalele Muntelui Sinai din Egipt, găzduiește cea mai veche bibliotecă funcțională neintrerupt din lume si care conține manuscrise antice și medievale aflate pe locul doi dupa cele deținute de Vatican.

Aceste manuscrise remarcabile, care trateaza subiecte variind de la istorie și filozofie, la medicina si spiritualitate, nu au fost niciodată accesate cu ușurință de către cercetători și studenți, care se vedeau nevoiti să călătorească în această regiune din deșert, considerata sacra, de trei dintre religiile lumii - Creștinism, Islam și Iudaism. Astăzi, accesul este și mai problematic, din cauza problemele de securitate din Orientul Mijlociu.

Aceasta situatie s-a schimbat, insa, grație unei subventii majore din partea Fundatiei Ahmanson a Bibliotecii UCLA. Subvenția va finanța aspecte cheie ale Proiectului de Digitalizare a Bibliotecii din Sinai, in vederea crearii de copii digitale pentru 1100 de manuscrise rare și unice, in siriană și arabă, datând din secolele IV-XVII. Proiectul, care va dura 3 ani, este inițiat de către părinții Mănăstirii Sfanta Ecaterina.

Actiunea a devenit posibilă prin intermediul participării Bibliotecii UCLA și a Librariei Electronice a Manuscriselor Timpurii (EMEL), o organizație de cercetare, non-profit, cu sediul in California de Sud, care utilizează tehnologiile digitale, pentru a face ca manuscrisele sa fie accesibile pentru oamenii de știință și pentru public. Conform AINA, organizatia este specializată în proiectarea sistemelor de sustinere a manuscriselor fragile, în timpul procesului de digitalizare, și în recuperarea textelor din manuscrise deteriorate sau șterse.

"Manuscrisele din Manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai au un rol critic in înțelegerea noastră a istoriei Orientului Mijlociu, și trebuie depuse toate eforturile pentru a le conserva digital, în această perioadă de volatilitate", a declarat bibliotecarul Universitatii UCLA, Ginny Steel.

"Manastirea Sfanta Ecaterina a propus un program de digitalizare a colecției sale de manuscrise de neegalat, iar o echipă internațională a fost alcatuita pentru a ajuta la conservarea digitala a paginilor antice", a declarat Michael Phelps, director EMEL.

"EMEL colaborează cu mănăstirea, pentru a instala sisteme de digitalizare de clasă mondială, iar Biblioteca UCLA va găzdui imaginile, on-line, în numele mănăstirii".

Printre cele mai importante manuscrise siriace și arabe ale mănăstirii, se afla si o copie din secolul al V-lea, a Evangheliilor în siriacă, o limbă literară bazată pe un dialect aramaic rasaritean; o copie siriană a lucrarii "Viețile Femeilor Sfinte", din 779 dupa Hristos; versiunea siriană a lucrarii "Apologia lui Aristide", al carei original grecesc s-a pierdut; și numeroase manuscrise arabe din secolele IX și X, când creștinii din Orientul Mijlociu, în special, au început să folosească araba ca limbă literară.

Totodata, proiectul va permite realizarea unor noi perspective asupra descoperirii din secolul al IX-lea, din Sfanta Ecaterina, a Codex Sinaiticus - cea mai veche Biblie completă (345 dupa Hristos).

"Suntem profund recunoscători Fundației Ahmanson pentru investițiile sale generoase în acest proiect important, si pentru parteneriatul de lungă durată cu Biblioteca UCLA", a concluzionat Steel.

Fiind una dintre liderele bibliotecilor destinate cercetarii, Biblioteca UCLA face ca, prin colectia sa, lucrarile sa devina accesibile unui public larg de studenți, oameni de știință, cercetători, precum și publicului general. Anul trecut, peste 20 de milioane de oameni au accesat resursele digitale și on-line ale Bibliotecii UCLA. Prin păstrarea patrimoniului cultural mondial, Biblioteca UCLA asigura transferarea cunoștințelor între generații, în întreaga lume.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click AICI! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...