Hrisostomos al II-lea le cere rusilor sa nu plece cu banii, din Cipru

25-03-2013 01:15:24
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Inainte cu cateva ore de afacerea prin care guvernul Ciprului "a fost de acord să confiște pana la 30%, sau mai mult, din depozitele bancare de peste 100.000 de euro” si sa sacrifice doua din bancile sale importante, Arhiepiscopul Ciprului, Hrisostom al II-lea a declarat ca va pleda ca investitorii ruși, care dețin mai mult de 25 miliarde dolari în active, sa nu paraseasca țara.

   Sub presiunea puternică a Uniunii Europene, a Fondului Monetar Internațional si a Bancii Centrale Europene, de a oferi 5,8 miliarde de euro (7.5 miliarde dolari) Ciprului, pentru a porni un plan de salvare, Guvernul a acceptat, in plus, să închidă una dintre băncile sale, pentru a limita retragerile. Unii analisti au declarat ca afacerea ar putea însemna ca întreprinderile din Cipru sa fie sugrumate, fara un flux de capital.

   Liderul Bisericii din Cipru a declarat, după slujba de ieri din Nicosia, ca in ziua de 28 martie are de gand sa a găzduiasca o cină cu șefii companii lor rusești care sunt active în Cipru, pentru a-i convinge să nu si isi scoata banii de pe insula, astfel încât situația sa nu se deterioreze si mai mult.
   El a adăugat că intenționează să le reamintesca acestora că totusi capitalul lor, pe termen lung, a crescut, iar ei au beneficiat astfel de depunerile in Cipru, intrucat in alta tara dobanzile ar fi fost apropiate de zero.

   Hrisostom a reiterat faptul că guvernul anterior, comunist, al lui Demetris Christofias, ar trebui să fie judecat pentru aducerea țării in această situație financiară dificilă. "Ei ar trebui să fie pedepsiți, toți", a declarat el, pentru ziarul Kathimerini. Liderul Bisericii a promis să ofere toate averile Bisericii, tarii, avertizandu-i pe ciprioti ca ar trebui să pregătească pentru o viață de austeritate, în locul confortului obisnuit.

   Biserica din Cipru este cel mai mare investitor de pe insulă și acționarul majoritar in cea de-a treia banca a tarii, Helleni (Elena), care este mult mai sanatoasa decat Bank of Cyprus și Banca Populară a Ciprului (Laiki).
   Biserica a fost în mod tradițional implicata în politica cipriota, odata ce Arhiepiscopul Makarios a condus comunitatea cipriotă greacă pe drumul eliberarii ei de sub dominația colonială britanică, în anii 1950, și al unificarii insulei cu Grecia.

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...