Coliziune spatiala: nava orbitala ruseasca, lovita de resturile unui satelit chinezesc. Confirmare

11-03-2013 05:27:57
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

O nava mica spatiala orbitala rusească a fost lovita de resturile unui satelit chinez distrus. Este doar a doua oară în istorie cănd o navă spațială activă a ciocnit un astfel de obiect artificial, în timp ce orbita Pamantul.

Coliziunea a avut loc intre nava ruseasca Ball Lens in the Space (BLITS) și resturile satelitului chinezesc Fengyun 1C, conform unui raport al Centrului pentru Standarde Spatiale & Inovare (CSSI), cu sediul în Colorado Springs, Colorado. Coliziunea pare să fi avut loc pe 22 ianuarie, desi a durat mai mult de o lună pentru determinarea exacta a cauzei accidentului.

Resturile satelitului chinezesc au ramas in spatiu dupa ce acesta a fost distrus intentionat, intr-o demonstratie anti-satelit, in anul 2007, după depășirea duratei sale de funcționare. Resturile au inceput sa reprezinte o amenințare pentru sateliți și nave, de atunci, potrivit Space.com.

Coliziunea spațiala recenta a fost semnalată pentru prima dată în 4 februarie 2013, de către oamenii de știință ruși Vasili Iurasov și Andrei Nazarenko, din Institutul de Ingineria Instrumentelor de Precizie (IPIE) din Moscova, cand au raportat "modificari semnificative" în orbita satelitul BLITS, modificari ale vitezei si altitudinii, conform radioului Vocea Rusiei.

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...