Cyber-Arheologie in Petra

05-03-2013 10:36:50
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   O expeditie recenta de cyber-arheologie, in Petra, a oferit perspective noi privind conservarea structurala a sit-urilor și a ajutat la crearea unei noi generatii de prezentare a datelor arheologice.

   Realizata de Universitatea din California, alaturi de Institutul de Telcomunicatii si Tehnologia Informatiei San Diego-California(UCSD-Calit2), Centrul American de Cercetare Orientala (ACOR) și Departamentul de Antichități din Iordania, proiectul s-a folosit de tehnologia fotografiei aeriene de inalta defintie, prin scanare din balon LIDAR (Light Detection and Ranging laser) si de o aplicatie de monitorizare de tip "Structure for Motion photography and Augmented Reality", pentru monitorizarea eforturilor de conservare și consolidarea turismului virtual în Parcul Petra.

   Echipa de cercetare UCSD-Calit2 din districtul Fanyan al Iordaniei, stă în fruntea realizarilor in domeniul Cyber-Arheologiei, alaturi de investigațiile recente din Petra.

   Biblia face referire la regiunea care include Petra și Faynan, sub denumirea Edom. Scanarea LiDAR a Templului Leilor Inaripati din primul secol al erei crestine și a Bisericii Bizantine Petra, ofera echipei o vedere de înaltă rezoluție privind amenințările in domeniul conservarii structurale a sit-urilor.

   Datele au fost organizate cu software-ul Augmented Reality (ARtifact) care le permite utilizatorilor să vizualizeze sit-ul, împreună cu datele adnotate.

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...