Supercontinent Rodinia: fragment descoperit sub Oceanul Indian

26-02-2013 12:41:43
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   O ramasita dintr-un supercontinent vechi, Rodinia, care a existat cu aproximativ 750 de milioane de ani în urmă, se crede că au fost descoperita in aceste zile în Oceanul Indian.
   Oamenii de stiinta au anuntat ca au descoperit dovezi ale unei suprafațe îngropate sub Oceanul Indian, între India și Madagascar. Se estimează că acesta ar fi existat în perioada cuprinsa intre 2000 de milioane – 85 de milioane de ani in urma.

   Fasia de pamant, numita Mauritia, se presupune ca ar fi o rămășiță de pamant ce lega India și Madagascarul, precum și alte continente, într-un singur supercontinent, Rodinia.

   Aproximativ cu 85 de milioane de ani in urma, India a început să se depărteze de Madagascar, spre locația sa actuală, rupand microcontinentul Mauritia, care în cele din urmă a dispărut sub valuri.

   In prezent, oamenii de stiinta au descoperit fire de nisip pe plajele din Mauritius, care sunt cu mult mai vechi decât restul rocilor locale. Ei spun ca aceste urme de textura antica ar fi putut fi scoase la suprafața insulei în timpul unei eruptii vulcanice.

   "Am descoperit zirconiu – extras din nisipurile de pe plaja, iar acesta este specific unei cruste continentale. Este foarte vechi ca vârstă", a declarat Prof. Trond Torsvik, de la Universitatea din Oslo.
   Prof. Torsvik sugerează ca bucata din Mauritia ar putea fi situată la aproximativ 10 km sub nivelul Mauritius.

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...