Patru monahi veniti din Athos conferentiaza prin Romania, iar Patriarhia Romana avertizeaza asupra lor. Credinciosii nu mai inteleg nimic.

Patru monahi, sositi din Athos, conferentiaza in nume propriu prin Romania. De ce?

13-10-2016 07:52:43
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

In ultimele ore, Biroul de Presa al Patriarhiei Romane a emis un comunicat care face referire la 4 monahi sositi de curand din Athos, care au sustinut si continua sa sustina o serie de conferinte, in aceasta perioada, in Romania, in cadrul unor evenimente "organizate și popularizate de anumite asociații laice". 


Fara a preciza numele asociatiilor laice cu pricina, care astfel par sa fi facut probleme Patriarhiei Romane, comunicatul oficial al Biroului de Presa al BOR ii avertizeaza pe credinciosi ca monahii in cauza ar fi "neascultători şi dezbinători", si nicidecum "marturisitori" sau impartasind cuvinte de învățătură "în duh ortodox”, dupa cum ii recomanda organizatorii acestor conferinte.


Se pare ca la baza comunicatului oficial al Patriarhiei au stat "îndemnurile lor la schismă prin nepomenirea ierarhilor", pornind de la problema Sfântului și Marele Sinod Pan-ortodox din Creta, si faptul ca, "in realitate, aceștia sunt veniți în nume propriu, fără înștiințarea sau încuviințarea mănăstirilor din care fac parte", prin aceasta neexprimand, deci vreo pozitie oficiala a lacasurilor ortodoxe pe care le-ar reprezenta. De cealalta parte, organizatorii sustin ca binecuvantarea duhovnicului propriu, in cazul fiecaruia dintre calugarii aghiorati, nu poate ramane nici ea nebagata in seama.

In continuare, luand fiecare nume pe rand, Comunicatul Patriarhiei Romane explica situatia fiecaruia dintre cei patru monahi din Athos, trei dintre acestia fiind macar la origine romani:  

- Efrem și Nicodim, monahi romani (despre care se subintelege din comunicat ca ar proveni din Schitul romanesc Prodromu), "nu au binecuvântarea de a susține conferințe, au plecat din mănăstire la propria inițiativă motivând medical decizia";


- Sava 'lavriotul', monah grec, provine dintr-un schit din insula Creta, unde s-ar afla, de fapt, pentru o "perioada de penitenta". "Nici acest monah nu are vreun mandat de reprezentare a punctelor de vedere ale Sfântului Munte sau al Marii Lavre";


- Flavian, monah român de origine, "locuiește de sine într-o chilie de pe teritoriul" Mănăstirii Xiropotamu. "La fel, acesta nu are nicio binecuvântare".


In cele din urma, pornind de la acestea, Comunicatul Patriarhiei Romane aminteste ca monahii si clericii nu au voie sa faca nimic fara invoirea episcopului: 

"Sinodul al șaselea Ecumenic interzice episcopului să propovăduiască în altă eparhie fără binecuvântare (Can. 20 Sin. VI Ec.). Dacă nici episcopii nu pot propovădui în eparhii străine, cu atât mai mult se aplică această prevedere clericilor și monahilor care nimic nu au voie să facă fără învoirea episcopului (Can. 39 Ap.)".


Problema ridicata de prezenta celor patru monahi in Romania nu este una singulara in lumea ortodoxa. In ultimii ani, organizarea Marelui Sinod Pan-ortodox din Creta (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) ridicand unele probleme in sanul Bisericii, in special prin invocarea problemei ecumenismului, aflata in centrul discutiilor sinodale - ecumenism ale carui principii continua sa para, pentru unii dintre ierarhi, clerici si credinciosi, mai mult impuse decat dezbatute frateste intr-un dialog deschis, fapt care a dus la proliferarea unor astfel de conferinte, in care sa fie exprimate si alte puncte de vedere decat cele admise la nivel oficial bisericesc.


Pe de alta parte, din cate se stie, insasi organizarea recentului Sfant si Mare Sinod a reflectat o situatie marcata de probleme si de neintelegeri aparute, si care persista nu doar in sanul credinciosilor de rand, ci inclusiv in randul ierarhiei Bisericilor Ortodoxe locale, mai multe Biserici Ortodoxe canonice surori alegand sa nu participe la manifestarea din Creta (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), iar unii ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe participante manifestandu-si in mod public nemultumirea fata de documentele adoptate (unele ramase nesemnate de toti membrii Sinodului).


In aceasta conjunctura, cea mai recenta pozitie exprimata la nivel oficial apartine Arhiepiscopului Dimitrie al Americii (de sub Patriarhia Ecumenică), care, in cadrul unui discurs tinut in aceste zile, cu ocazia Adunării Episcopilor Canonici Ortodocsi ai Statelor Unite, avertiza: 

"Dacă nu ne asumam responsabilitatea noastră, de a lucra ca un singur trup, dragi Frați, ii vom lăsa pe credincioși la mila unei lumi reci și neiertătoare. Si, putem fi siguri că societatea nu ne va întreba cine este grec sau bulgar, rus, ucrainean, sârb și român, georgian sau antiohian, ortodox convertit sau de la nastere. Oamenii noștri vor ajunge sa cada prada, în cele din urmă, atacurilor și batjocurei".
Traducerea declaratiei Arhiepiscopului, pe larg, a fost publicata in paginile Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, in urma cu o zi, si poate fi citita dand click aici!

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click AICI! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...