Inventii jurnalistice, privind Biserica din Ucraina, afirmații absolut lipsite de fundament istoric si canonic.

Inventii jurnalistice, privind Biserica din Ucraina

05-08-2016 11:22:18
Biserica Ortodoxă Rusă consideră o "invenție jurnalistică", cuvintele atribuite reprezentantului Constantinopolului, pe marginea apartenentei canonice a Ucrainei (click aici).

Patriarhia Moscovei nu crede ca reprezentantul Constantinopolului, Arhiepiscopul Iov (Getcha) de Telmissos, ar fi numit Ucraina drept teritoriul canonic al Patriarhiei de Constantinopol.

Inventii jurnalistice, privind Biserica din Ucraina


"Arhiepiscopul Iov este un om foarte educat, un specialist în domeniul dreptului canonic. Nu putem crede că ar fi putut spune că 'teritoriul Ucrainei este teritoriul canonic al Bisericii Constantinopolului', a scris președintele adjunct al Departamentului Sinodal al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, protoiereul Nicolae Balasov (foto), într-un articol publicat de Interfax.


Conform protopopului, o astfel de declarație contrazice adevărul istoric, pe care poziția oficială a Patriarhiei de Constantinopol l-a confirmat de o mulțime de ori (inclusiv prin faptul că tocmai pentru aceasta Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, i-a trimis o notificare oficială Patriarhului Rusiei, Kirill, in legatura cu viitoarea vizita in Kiev a Arhiepiscopului Iov). 

Inventii jurnalistice, privind Biserica din Ucraina


Protopopul Nicolae a declarat că interviul, care conținea declarația de mai sus, a fost pregatit de un suporter binecunoscut al schismei din Ucraina, care a fost, în trecut, un activist al sectei "Ambasada lui Dumnezeu". Articolul a fost publicat in revista RISU, susținuta de greco-catolicii (uniati) al căror lider a vorbit atât de scandalos vizavi de compatrioții săi ucraineni ortodocși (click aici).

"Arhiepiscopul Iov a participat la slujbe la Kiev, la invitația personală a Mitropolitului de Kiev și al Intregii Ucraine, Onufrie. Cred că demonstrează clar recunoaterea, de catre Patriarhia de Constantinopol, a singurei Biserici canonice din Ucraina. In ce priveste senzaționalul și senzațiile, le vom lăsa la conștiința jurnaliștilor care publică stiri", a spus părintele Nicolae.


"În orice caz, această afirmație este absolut lipsită de fundament istoric si canonic. Scrisoarea sinodală din 1686 a fost semnată de Patriarhul Constantinopolului Denis IV, de cei 21 de mitropoliți ai Bisericii din Constantinopol, a fost recunoscuta de către toți Patriarhii rasariteni și nu a fost niciodată pusă la îndoială de-a lungul secolelor", a concluzionat Pr. Nicolae.


Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click AICI! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV