LONews / Tematic
POZITIE MARTURISITOARE a PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor: "Suntem intr-o perioada cand Dumnezeu ne cerne!"

POZITIE MARTURISITOARE a PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor

16-11-2017 15:08:20
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

POZITIE MARTURISITOARE a PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor: "Suntem intr-o perioada cand Dumnezeu ne cerne! Si ne cerne printr-o sita foarte deasa!" - extras dintr-un cuvant rostit si inregistrat, in aceste zile, in Slobozia (11 noiembrie 2017).

"Cinstim astazi patru marturisitori ai lui Hristos, patru martiri ai credintei crestine, patru faclii luminoase: Mina, Victor, Vichentie si pe Sfanta Mucenita Stefanida - faclii luminoase, exemplu si model pentru noi, cei de astazi" - si-a inceput cuvantul sau, rostit in fata multimii de credinicosi prezente in Biserica cu hramul Sfantul Mina din Slobozia, PS Vincentiu.
Ziua a fost una de mare sarbatoare, intrucat Sfantul Vichentie este si sfantul ocrotitor al carui nume este purtat de Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcop al Sloboziei si Calarasilor (derivat din Vichentie - Vincentiu)

Pozitie marturisitoare a PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor

In predica rostita cu aceasta ocazie - cel ce a fost intampinat, inca de la intrarea sa in biserica, de numeroase buchete de flori, pregatite spre a-i fi oferite de catre credinciosii dornici sa isi felicite pastorul, ierarhul care pastoreste intinsa regiune a Baraganului, granar al Romaniei, a vorbit despre incercarile prin care in prezent sunt nevoiti sa treaca credinciosii crestin-ortodocsi, dar mai ales despre marturisirea lui Hristos, la care acestia sunt chemati. Pe un ton ferm, astfel, PS Vincentiu a avertizat:

"Suntem intr-o perioada cand Dumnezeu ne cerne", a explicat PS Vincentiu, insistand asupra acestei evidențe: 

"Si, ne cerne printr-o sita foarte deasa!"

PS Episcop Vincentiu cheama la marturisire

Iar imbarbatarea si chemarea la martusirirea de credinta, pe care PS Parinte Vincentiu le-a exprimat in predica sa, au fost intarite prin cuvantul Sfintei Evanghelii, acesta indemnandu-i pe credinciosi sa treaca peste orice indoiala si sa aiba curaj: 

"Tineti minte cuvantul Mantuitorului, citit in pericopa evanghelica: "Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri.", cu referire la Sfânta Evanghelie după Matei 10, 32.
Indemnul PS Vincentiu, insa, nu s-a oprit aici, ierarhul care pastoreste Episcopia Sloboziei si Calarasilor staruind pe indemnul sau, pornit de la cuvintele de mai sus ale Mantuitorului:

"Trebuie sa punem la inima, cu multa credinciosie, acest indemn al Mantuitorului Iisus Hristos, fiindca astazi ni se cere sa-L marturisim pe Mantuitorul Iisus Hristos.

Ni se cere sa traim Cuvantul Evangheliei Vietii. Ni se cere sa fim faclii luminoase in fata marilor multimi aflate in intuneric.

Ni se cere sa fim faclii luminoase in fata marilor multimi care Il resping pe Mantuitorul Iisus Hristos, Lumina Vietii. Acestea sunt multimi pentru care intunericul a devenit lumina si, asemenea locuitoruilor Gadarei, vazand minunile pe care Hristos le face cu ucenicii Sai, cu cei care-L marturisesc pe El, Ii cer sa plece din hotarele lor". 

PS Vincentiu: Sa fim marturisitori!

Continuand sa se adrese celor prezenti in mica bisericuta-paraclis eparhial, apartinand Sfintei Manastiri inchinate Sfantului Mare Mucenic Mina, care l-au inconjurat cu drag, PS Vincentiu a explicat:   

"Iata de ce ni se cere noua sa fim marturistori... Ni se cere, noua, sa-L laudam, prin fapte si prin cuvintele noastre, pe Cel Care este Calea, Adevarul si Viata pentru noi.

Ni se cere sa-L laudam pe Cel Care este Calea, Adevarul si Viata pentru cei care se mantuiesc; pentru cei care sunt chemati la mantuire si la bucuria pe care mantuirea o aduce sufletelor si trupurilor noastre".

Aflat la zi onomastica, incununata de oficierea Sfintei Liturghii in micul paraclis eparhial, PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, a transmis binecuvantarea sa arhiereasca, in incheierea cuvantului sau, tuturor celor care au ascultat cuvantarea rostita cu prilejul acestui nou hram:

"Sa multumim Preabunului Dumnezeu pentru darurile sale!

Iata, este un nou hram al acestui paraclis eparhial - biserica Manastirii Sfantul Mare Mucenic Mina,(...) si Il rog pe Dumnezeu sa va binecuvanteze si va daruiasca pacea sa. Sa va daruiasca multi si binecuvantati ani!"

Cuvantul rostit de PS Vincentiu, Episcop al Sloboziei si Calarasilor, publicat mai sus, reprezinta transcrierea unui extras din predica rostita la Sarbatoarea Sfintilor Mucenici Mina, Victor, Vichentie si Stefanida, din ziua de 11 noiembrie 2017, in Biserica-Paraclis Eparhial Sfantul Mina, din Slobozia. Inregistrarea predicii rostite de PS VIncentiu si slujba oficiata cu aceasta ocazie, transmise in direct de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, pot fi urmarite si in playerul aflat in pagina de fata:


Comentarii

Trimite comentariul tau la adresa: .

Nedelcu Ioana
La 14:23

Am fost la sfintirea catedralei din oras, trebuia sa vina Patriarhul, iar PS Vincentiu a iesit pe trepte sa il astepte. Langa mine mai erau cam 20 de seminaristi si tot atatia preoti si alti oameni. PS Vincentiu era ingrijorat foarte tare de ploaia care incepuse. L-am vazut cu ochii mei ridicand mainile catre cer si facand o rugaciune in gand. Toti au fost martori faptului ca ploaia a incetat si nu in cateva minute ci a fost vorba de secunde. M-a uimit si pe mine si pe toti de acolo bineinteles care au fost atenti la ce facea. Pana la intrarea in catedrala cu tot cu patriarhul ploaia efectiv a incetat total. In momentul intrarii in catedrala PS Vincentiu a intrat dupa Patriarh si l-am vazut intorcandu-se cu fata spre curtea catedralei si facand cu ambele maini semnul cu crucea pe care o tinuse pana atunci in mana. In acel moment ploaia a reinceput torential. 5 minute am stat afara ca sa ma conving ca ploaia dureaza iar ea nu s-a oprit toata ziua. Cred ca asta spune multe si multumesc ca am putut scrie aici.


Florin Anghel
La 17:40

Ma bucur din tot sufletul ca l-am intalnit si l-am vazut slujind pe PS Vincentiu la Manastirea noastra din apropiere. Am fost intr-un pelerinaj in Tara Sfanta si am fost impresionat de cati oameni se bucurau auzind ca vin Episcopia condusa de Preasfintitul Vincentiu, de cati oameni il admirau si isi doreau sa il reintalneasca.


VEZI TOT DOSARUL deschis pe tema: PS Vincentiu - Episcopul Sloboziei si Calarasilor, care contine absolut toate articolele, discutiile si update-urile aparute despre PS Vincentiu - Episcopul Sloboziei si Calarasilor.

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...