Romanii ii cinstesc astazi pe Proorocita Ana si pe Dreptul Simeon. Cuvant al Patriarhului Romaniei, cu ocazia marii sarbatori.

Romanii ii cinstesc astazi pe Proorocita Ana si pe Dreptul Simeon. Cuvant al Patriarhului Romaniei

03-02-2017 07:30:09

Astazi, Biserica ii cinsteşte în mod deosebit pe Dreptul Simeon si pe Proorociţa Ana, in ziua imediat urmatoare Praznicului Întâmpinării Domnului, amintea, intr-o adresare formulata in urma cu exact un an, Patriarhul Romaniei, Daniel, specificand faptul ca cei doi sunt numiţi "de Dumnezeu primitori".

Romanii ii cinstesc astazi pe Proorocita Ana si pe Dreptul Simeon. Cuvant al Patriarhului Romaniei

Ieri, romanii au sărbătorit "Întâmpinarea Domnului", un praznic care aminteste de aducerea Pruncului Iisus la 40 de zile de la naştere, în Templul din Ierusalim, conform tradiţiei iudaice. Cu aceasta ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie in Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

Astazi, conform Patriarhului, Biserica ii aminteste pe Dreptul Simeon, fiindca acesta "este cel care a purtat pe braţele sale pe Dumnezeu-Omul, pe Dumnezeu-Copilul, pe Pruncul Iisus". Acesta, impreuna cu Sfanta Proorocita Ana (click aici), devin, astfel, "mari dascăli ai vieţii creştine", prin faptul ca "rugăciunea constanta, cu răbdare şi speranţă, nu rămâne fără răspuns", a explicat acesta, facand aluzie la modul in care noi, cei din prezent, "foarte adesea, dorim un răspuns imediat" la rugaciune, exact atunci cand vrem noi.

Indemnandu-i pe credinciosi sa retina de la Dreptul Simeon şi de la Proorociţa Ana ce ar trebui sa insemne "evlavia, rugăciunea, postul, răbdarea şi speranţa", Preafericirea Sa a continuat mentionand insemnatatea "deosebita" a acestei sarbatori:

"trebuie să aşteptăm în mod activ, prin rugăciune, prin fapte bune, prin întărirea în evlavie, pe Hristos Domnul, să locuiască în sufletele noastre, să Isi facă sălaş în viaţa noastră. El spune: "Iată, stau la uşă şi bat; de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine" (Apocalipsa 3:20).

Romanii ii cinstesc astazi pe Proorocita Ana si pe Dreptul Simeon. Cuvant al Patriarhului Romaniei

Patriarhul Daniel a incheiat referirea sa la cei doi, amintind atitudinea Dreptului Simeon in fata mortii, ca "prototip al drepţilor, care au împlinit voia lui Dumnezeu şi nu s-au temut de moarte, ci au considerat-o o trecere la viaţa şi la odihna veşnică, în iubirea şi lumina lui Dumnezeu", o atitudine asemanatoare cu cea a sfintilor si chiar a oamenilor credincioşi de la ţară – care, "spre sfârşitul vieţii", isi "intensifică rugăciunea, spovedania, împărtăşirea" si zic in acelasi duh de multumire catre Dumnezeu: "Acum slobozeşte pe robul tău stăpâne după cuvântul tău în pace’.

"Deci, această pregătire duhovnicească, pentru o întâlnire definitivă şi deplină cu Dumnezeu, este sensul creştin, sensul biblic al morţii ca Paşte, ca trecere la viaţa cea veşnică”, a concluzionat Patriarhul Romaniei.

LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV