In PRIMA SAPTAMANA A TRIODULUI nu se tine post. Stiti de ce, astazi, in calendarele noastre scrie "harti"?

De ce NU SE TINE POST in aceasta saptamana?

08-02-2017 08:50:27

In PRIMA SAPTAMANA A TRIODULUI nu se tine post

Conform calendarului ortodox, in aceasta saptamana - prima saptamana a perioadei TRIODULUI - nu se tine post (luni, miercuri si vineri). Putin stiu, insa, de ce este prevazuta aceasta randuiala (harti) in calendarele noastre bisericesti, acum, cu trei saptamani inainte de inceperea Sfantului si Marelui Post al Invierii Domnului nostru Iisus Hristos.


Pentru aceasta, va invitam sa citim ce prevede RÂNDUIALA TIPICULUI SFINTEI PATRUZECIMI, ADICĂ A TRIODULUI - din lucrarea Sfântului Sava cel Sfintit, cu titlul de "Insemnare":


"trebuie să se ştie că în această săptămână postesc (de trei ori), blestemaţii armeni urâtul lor post ce se numeşte de dânşii, a lui Artilurie, iar noi monahii în fiecare zi, chiar şi Miercuri şi Vineri mâncăm brânză şi ouă în ceasul al nouălea, iar mirenii mănâncă carne răsturnând astfel dogma acelui fel de eres al acelora".


Asa incat, decizia a fost luata in urma unor discutii care i-au vizat pe "ereticii armeni" care hotarasera un post aspru in aceasta saptamana. Randuiala acestui post, insa, pare a fi foarte veche, fiind asociat cu numele Sfantului Grigorie "Luminatorul Armeniei", care a fost scos - la porunca lui Dumnezeu - din groapa plina de serpi si de namol in care fusese aruncat in speranta ca va muri - de catre imparatul necredincios Tiridat.


Dupa 15 ani, acesta a fost scos nevatamat de insusi Tiridat, care alaturi de alţi voievozii şi ostaşi, de toată casa lui, devenisera îndrăciţi şi fugeau prin dumbrăvi şi prin câmpii. Ca urmare, imparatul s-a increstinat, alaturi de toata oastea sa si de intregul popor, dar numai dupa ce au respectat cu totii, cu strictete, un post de 5 zile impus de Grigorie. Postul continua sa fie respectat si astazi in Biserica Ortodoxa Armeana.


In PRIMA SAPTAMANA A TRIODULUI nu se tine post


In plus, Biserica noastra mai justifica aceasta saptamana de "harti", de la inceputul Triodului, prin semnificatiile pe care le are Evanghelia Vamesului si Fariseului citita in duminica de la inceputul acestei saptamani, ca o reactie la modul in care fariseul, mandru si laudaros, s-a folosit de faptul ca el era postitor, atunci cand s-a comparat cu vamesul si cu ceilalti oameni.

LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV