„Informatii din lumea reala, despre care altii te dezinformeaza. Situatia lumii, la un anumit moment dat, nu este nimic altceva decat reflectia raportarii ei, din acel moment, la Dumnezeu.” (KSLCatalin)
INFO LINE
VIDEO: Canonul Cel Mare (I), savarsit la Buzau de IPS Arhiepiscop CiprianVIDEO: Canonul Cel Mare (I), savarsit la Buzau de IPS Arhiepiscop Ciprian
Pr. Antipa Burghelea - Icoana Ortodoxa, fidela marturisitoare a Adevarului revelat si a Cuvantului intrupatPr. Antipa Burghelea - Icoana Ortodoxa, fidela marturisitoare a Adevarului revelat si a Cuvantului intrupat
Mesaj de felicitare adresat de Patriarhul Romaniei, Patriarhului Ecumenic cu prilejul zilei de nastere
Pozitia Bisericii Ortodoxe Romane fata de 'parteneriatul civil'Pozitia Bisericii Ortodoxe Romane fata de 'parteneriatul civil'
Lansare de carte ~ Minuni, semne ceresti si tamaduiri
Curs gratuit de incondeiat oua, in Iasi. Cum te poti inscrie...Curs gratuit de incondeiat oua, in Iasi. Cum te poti inscrie...
Despre CANONUL CEL MARE - IPS Mitropolit LaurentiuDespre CANONUL CEL MARE - IPS Mitropolit Laurentiu
Doamne si Stapanul vietii mele - Despre DUHUL TRANDAVIEI, cu IPS Calinic
SFINTII IOAN CASIAN si GHERMAN, din Dobrogea - Cuvant rostit de IPS TEODOSIESFINTII IOAN CASIAN si GHERMAN, din Dobrogea - Cuvant rostit de IPS TEODOSIE
Invataturile Sfantului Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie, prezentate in Paris
POSTUL MARE: Daruim postirea, ca sa primim nepatimirea - PATRIARHUL DANIELPOSTUL MARE: Daruim postirea, ca sa primim nepatimirea - PATRIARHUL DANIEL
CANONUL CEL MARE al SFANTULUI ANDREI CRITEANUL - Cuvant al PS Episcop AmbrozieCANONUL CEL MARE al SFANTULUI ANDREI CRITEANUL - Cuvant al PS Episcop Ambrozie
mai multe stiri
FAST NEWS
Slujba Canonului Cel Mare, in aceasta saptamana: 17:00. Program general TRANSMISIUNI VIDEO IN DIRECT, in Sfantul si Marele Post al Invierii Domnului: Sfanta Liturghie (LUNI 6:00, MARTI 6:00, MIERCURI 6:00 Bis. Podeanu Bucuresti si 8:00 Catedrala Urziceni, JOI 6:00, VINERI 8:00 Catedrala Urziceni si 17:00 Bis. Podeanu Bucuresti, SAMBATA (7:30), DUMINICA si la sarbatori (7:30).

Sfanta Parascheva - casa in care s-a nascut. Date mai putin cunoscute si... TRANSMISIUNE IN DIRECT


14-10-2016 07:15:16 - KSL Catalin - Redactia Lacasuri Ortodoxe
Astazi, 14 octombrie, incepand cu ora 7:30, vizitatorii paginilor Agentiei de stiri Lăcaşuri Ortodoxe pot urmari in direct Slujba Utreniei si Slujba Sfintei Liturghii, la Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Maici Parascheva.

Sfanta Parascheva de la Iasi, din Tracia (Sfanta Petka) sau Sfanta Parascheva cea Noua, cum mai este cunoscuta, a trait in secolul al X-lea. Este important de stiut si necesita atentie faptul ca mai există alte doua sfinte cu acest nume: Sfânta Parascheva de la Roma (secolul al II-lea) și Sfânta Paraschevi din Iconium.

In randurile de mai jos vrem sa va facem, insa, cunoscute cateva date inedite legate de aceasta mare Sfanta - fiica a unor parinti bogati care detineau multe terenuri, născuta în apropierea Istanbulului de astazi - ale carei sfinte moaste se afla în Catedrala Mitropolitană din Iași.


Sfanta Parascheva: cateva date inedite, din locul sau de nastere


Ceea ce putina lume stie, este ca acolo unde altadata locuise Sfanta Parascheva, pe locul casei in care aceasta s-a nascut si a crescut (in Selimpasa), in cinstea sfintei, a fost construita o biserică imensa. Cea mai veche mărturie legata de aceasta biserica dateaza inca din anul 1200, fiind semnata de un ierarh pelerin rus, Antonie, Episcop de Novgorod.

În luna august 1817, biserica a fost, insa, complet distrusă de un incendiu. Nu au trecut mai mult de trei ani, iar aceasta a reusit sa fie reconstruită, cu sprijinul financiar al cetățenilor din Constantinopol, dar si al celor din Moldova Valahiei, prin ajutorul acordat de Prințul Alexandru Callimachi, domn al Moldovei în perioada 6 mai 1795 - martie 1799 (Palatul domnesc Callimachi fiind, in acea perioada, primul sediu al Universității din Iași). Printul era fiul lui Ioan Teodor Callimachi (Calmasul - boier moldovean, domn în Moldova în perioada 7 august 1758 - 11 iunie 1761, dupa ce fusese diplomat peste 15 ani la Constantinopol, in Imperiul Otoman), cunoscut - asemenea tatalui sau - drept om blând și înțelept. După domnie, Printul Alexandru Callimachi s-a retras, de altfel, chiar in Constantinopol, unde a și murit.

În anul 1885, comunitatea a demolat, insa, vechea biserică, pentru a construi una cu mult mai mare, pe același loc. Noul lacas ortodox impunator a fost finalizat in 6 ani. La ridicarea sfantului lacas, s-au utilizat parti ale turnului Ducelui Alexis Apokaukos (1327-1341), ca material de constructie. Ducele, care ocupase postul de de secretar imperial (mesazon) sub imparatul bizantin Andronic III Paleologul, functie deținuta anterior de Ioan Cantacuzino, din marea avere personală acumulata isi faurise un refugiu personal, de forma unui turn fortificat, in Epivata, în apropierea Silivriei, pe coasta Marii Marmara.

Sfanta Parascheva: cea mai mare biserica din Tracia de Est


Noua biserica inchinata Sfintei Parascheva a ajuns, astfel, sa fie cea mai mare biserică din întreaga Tracie de Est. Noul sfant lacas avea, nici mai mult nici mai putin de 16 metri înălțime, 26 de metri latime si 30 de metri lungime. Constructia a fost apreciata drept o adevărată bijuterie, care putea fi vazuta, de acum, de la multi kilometri departare.

Numai ca, pana si aceasta monumentala cladire a disparut complet. Ea a fost demolata in intregime, în primăvara anului 1979, iar in prezent, pe locul acesteia - pe locul casei in care a crescut Sfanta Parascheva - se afla un parc.

Este foarte cunoscut ca, Sfanta Parascheva, urmand o viață ascetică, religioasă, a strabatut diverse orașe - in Calcedon, Heracleea Pontică - ajungand pana la Iersualim si pe malul Iordanului.

La varsta de 25 de ani, in urma aparitiei unui inger care a indrumat-o să se întoarcă în patria sa natala, Sfanta Cuvioasa Parascheva avea sa revina, insa, in Constantinopol, unde a mai vietuit in satul Kallikrateia.

Sfanta Parascheva s-a mutat la Domnul la vârsta de doar 27 de ani. Numele de Parascheva, din limba greaca, se traduce "Vineri", acesta fiind preluat si in limba sarba, rusa (Piatnita, Petka - vineri).

TRANSMISIUNEA IN DIRECT de astazi poate fi urmarita in toate paginile Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.
Un articol si cercetare, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin
TV LACASURI ORTODOXE
RECOMANDA ACEASTA PAGINA
ALTE STIRI DIN IASI
LOCATIE: IASI, ROMANIA

REDACTIA LACASURI ORTODOXE

ULTIMELE STIRI

Sfantul Mormant
Dezvaluiri recente ale expertilor - Mormantul Sfant

Sfantul Mormant - Dezvaluiri recente ale expertilor

Athos - 1000 de ani de Monahism Rusesc
Informatii legate de evenimentele speciale.

1000 de ani de Monahism Rusesc - Muntele Athos

Sfantul si Marele Sinod Panortodox
Informatii legate de desfasurarea Sfantului Sinod.


Meteo
Afla prognoza pe urmatoarele 5 zile, de la specialisti.


Sansa Ta!
Stop discriminarii majoritatii! E Sansa Ta!