Sulita cu care a fost impuns Domnul Iisus Hristos, purtata in aceste zile in procesiune

13-11-2015 09:11:56
Abonează-te la newsletter-ul LONews!
Duminică, 28 noiembrie, Biserica Apostolica Armeana va celebra Sărbătoarea Sfintilor Apostoli Tadeus și Bartolomeu. La ora 10:30, o Sfanta Liturghie va avea loc în Catedrala-Maica din Etchimadzin, la Sarbatoarea luminatorilor dintai ai Bisericii Ortodoxe Armene.

Cu această ocazie, Sfanta Lance (Geghard, Sfanta Sulita) va fi adusa in Catedrala, iar în timpul oficierii Sfintei Liturghii, credincioșii vor avea ocazia să o sărute și să primească binecuvântări. Sfânta Lance va rămâne în Catedrala până seara, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, din surse aflate in zona.

În timpul Sfintei Liturghii, la cererea pelerinilor armeni și a străinilor evlavioși, Ziua Sărbătorii intemeietorilor Bisericii Armene - Sfintii Tadeus și Bartolomeu - va fi declarata zi de pelerinaj a Lancii Sfinte; printr-un decret al Sanctitatii Sale Karekin al II-lea, Patriarhul Suprem și Catolicosul Tuturor Armenilor, mai informeaza in premiera Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Una dintre numeroasele relicve ale Sinodului Bisericii Armene este Lancea Sfânta (Geghard, Sulita Sfanta), care este, de asemenea, folosita pentru a binecuvânta și sfinții Sfântul Mir (Muron) in Biserica Armeana.

Sfânta "Geghard" este vârful suliței pe care soldatul roman a folosit-o pentru a impunge coasta Domnului nostru Iisus Hristos, în timp ce se afla pe Cruce.

Potrivit tradiției bisericești, Sfântul Apostol Tadeus, unul dintre cei 12 ucenici ai lui Hristos, a adus această relicvă sfantă a Domnului în lumea armeana, în primul secol crestin, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe. Timp de secole, relicva sfanta a crestinilor a fost pastrata in diferite mănăstiri istorice din vestul Armeniei, iar din secolul al XIII-lea în Ayrivank, care apoi a fost redenumit Geghardavanq, în cinstea Sfintei Lanci (Geghard, Sulita Sfanta).

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea Sfânta Lance a fost adusa la Tronul din Etchmiadzin și este încă păstrata în centrul spiritual al Tuturor Armenilor.

Potrivit informațiilor istorice, Sfanta Lance (Geghard) este facatoare de minuni, astfel incat este recunoscuta pentru vindecarea de boli mintale si fizice. În acest scop, în timpul secolelor XVIII-XIX, ea a fost purtata de mai multe ori in diferite provincii ale Armeniei și a fost trimisa chiar si in Tbilisi, capitala Georgiei.
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...