Biserica Ortodoxa trebuie sa raspunda provocarilor 'excesului de informatii'!

15-05-2015 08:54:36
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!
Biserica Ortodoxă trebuie să răspundă provocărilor "excesului de informații", apeland la experiența Părinților Bisericii, susține Elena Zhosul, Șef al Departamentului de Jurnalism și Relații Publice la Universitatea Ortodoxă Rusă.

În discursul său, tinut la Prima Conferinta Internationala despre Media Electronica si Ingrijirea Pastorala Ortodoxa, Elena Zhosul a descris stadiul actual al scenei mass-mediei ca pe un "exces de informații", deoarece cantitatea mare de date împiedică capacitatea unei persoane de a se concentra. Spre deosebire de orele multe petrecute ca cercetare în arhive, căutările online pot fi reduse la câteva minute, însă, acest acest tip de "cautare din surse externe" slabeste memoria și reduce capacitatea cuiva de a analiza critic realitatea înconjurătoare.

Vorbitoarea l-a citat pe scriitorului Umberto Eco: "De-a lungul timpului, Internetul poate deveni o conspirație și poate fi distructiv pentru civilizația umană". Bisericile Ortodoxe trebuie să ofere un răspuns adecvat la această provocare, a spus ea.

Ea a subliniat că, chiar Eclesiastul a avertizat împotriva a ceea ce oamenii de știință numeau pe atunci o explozie de informații: "Şi peste toate acestea, fiul meu, să fii cu luare aminte: scrisul de cărţi este fără sfârşit, iar învăţătura multă este oboseală pentru trup." (Eclesiastul 12:12). Același lucru a fost ulterior declarat de Heraclit din Efes, de Seneca si de Enciclopediștii Francezi.

Cantitatea tot mai mare de informații de pe Internet poate fi ușor văzuta dupa numărul de utilizatori lunari de pe Facebook. În 2008 erau doar 100 de milioane, dar acum exista deja aproximativ 2 miliarde de utilizatori.

"Dacă nu vrem ca realitatea virtuală să devină un spațiu fără Dumnezeu, ar trebui să luam serios în considerare modul în care Biserica poate fi prezentă în această realitate, cat mai eficient din punct de vedere al transmiterii mesajului propriu catre lume - în special catre tineri", a declarat Elena Zhosul, amintind cuvintele Preafericitul Patriarh Kirill.

"Trebuie sa luam doar o parte din excesul de informații", susține ea. Ea a identificat trei etape pe acestă cale: conștientizarea și recunoașterea problemei, studiul dedicat patrimoniului patristic al Bisericii și detoxifierea digitală (restricționarea deliberată a utilizarii Internetului), lucruri pe care crestinii le fac din ce in ce mai mult pentru a-si pazi credinta proprie.

Elena Zhosul a mai citat pasajul evanghelic: "Vegheaţi, dar, că nu ştiţi când va veni stăpânul casei: sau seara, sau la miezul nopţii, sau la cântatul cocoşilor, sau dimineaţa. Ca nu cumva venind fără veste, să vă afle pe voi dormind." (Marcu 13: 35-36).

Va reamintim ca, in aceasta perioada, incepand cu ultimii ani, in Patriarhia Romana, Episcopia Sloboziei si Calarasilor si Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe lucreaza impreuna la un proiect amplu pe aceasta tema, numit Reteaua web a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor - aflat in continua cercetare si dezvoltare - care incearca sa raspunda exact acestor probleme - cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor. Reteaua poate fi vizitata, dand click AICI! - un loc cu mult mai sigur si mai eficient, creat, completat si intretinut zilnic pentru Dumneavoastra!
Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV