LONews / Promo
TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL - zi de post aspru, in care nu se foloseste nici chiar cutitul. Vezi si alte forme de cinstire.

TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL - zi de post aspru, in care nu se foloseste nici macar cutitul

28-08-2016 06:36:17
Abonează-te la newsletter-ul LONews!
Astazi, 28 august 2016, in programul TV Lacasuri Ortodoxe, pe langa transmiunile in direct efectuate incepand cu primele ore ale diminetii - Slujba Utreniei si Slujba Sfintei LIturghii, din Biserica Podeanu Bucuresti si Catedrala din Urziceni - va putea fi urmarita si Slujba Vecerniei, oficiata cu ocazia cinstirii deosebite a zilei care urmeaza, inchinata Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Slujba Vecerniei incepe la ora 16:00, in Catedrala din Urziceni, si la ora 18:00, in Biserica Podeanu din Bucuresti - ore de la care veti putea urmari transmisiunile in direct, in programul TV Lacasuri Ortodoxe, pe mai multe canale diferite.


TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL - zi de post aspru, in care nu se foloseste nici macar cutitul


Va reamintim, cu aceasta ocazie, ca ziua de maine, 29 august - ultima zi de sarbatoare din anul bisericesc 2016 - care se incheie pe 31 august - la Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, este zi de post aspru, in care credinciosii obisnuiesc sa manance doar turte din grau si porumb.


In aceasta zi, credinciosii ortodocsi, din evlavia deosebita pe care o au fata de Sfantul Ioan Botezatorul si mai ales din respect fata de jertfa acestuia, inca din cele mai vechi timpuri, cel putin in tara noastra, refuza sa se foloseasca chiar si de cutit in propria gospodarie, aceasta fiind unealta uciderii Sfantului proroc, alegand sa isi rupa mancarea cu mana, in semn de participare la jertfa (mai ales odata ce este vorba despre o zi de post aspru).


In plus - data fiind perioada propice consumarii acestui fruct - ei refuza sa manance pepeni, intrucat forma lor rotunda aminteste de forma capului uman.


TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL - zi de post aspru


Tinand cont ca, in trecut, acest post aparea amintit ca intinzandu-se chiar pe o perioada de doua saptamani, pana la Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci (14 septembrie) de asemenea zi de post in calendarele noastre ortodoxe - purtand numele de "postul dintre cruci" ("de la cruce, pana la cruce" - intructa la inceputul lunii august a fost Sarbatoarea Scoaterii Sfintei Cruci) - si ca el era respectat cu strictete mai ales de catre cei care aveau pacate extrem de grave, avand nadejdea ca doar astfel ele puteau fi iertate prin milostivirea lui Dumnezeu, credinciosii ortodocsi sunt asteptati maine, 29 august, la slujbele oficiate in sfintele biserici, ca vrednici postitori si cinstitori ai Inaintemergatorului Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Maine, transmisiunile in direct efectuate de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe vor incepe la ora 7:30 (Urziceni si Bucuresti).


Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click AICI! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...