LONews / Politici

Catolicii asteapta ‘un pas semnificativ inainte’ cu Ortodoxia, la sfarsitul anului

31-01-2013 03:25:44
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Întrucât Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor s-a incheiat cu doar cateva zile in urma, am tinut neaparat sa aflam din partea reprezentantilor de frunte catolici, cum sunt vazute rezultatele acestor ultime manifestari, care urmaresc o apropiere mai mare intre confesiunile crestine din intreaga lume.

   Ultimele discutii dedicate saptamanii in cauza s-au incheiat si la Roma, in ziua de 25 ianuarie 2013. Intervievat in aceste zile despre aceasta, Cardinalul elvețian Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a evaluat destul de pozitiv situația actuala ecumenica.

   Cardinalul a declarat ca, in anul 2013, vor fi puse in aplicare planurile unei noi evanghelizari, stabilite inca din noiembrie anul trecut, la nivel ecumenic. În mod similar, se va urmari si extinderea proiectului "Recoltarea roadelor”, lansat de predecesorul acestuia, Cardinalul Walter Kasper.

   Referindu-se la viitoarele excursii ale Papei, el a confirmat că Papa Benedict al XVI-lea va vizita Rio de Janeiro, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului (23-28 iulie 2013), excluzand posibilitatea participarii la festivitățile de aniversare a celor 1700 de ani de la Edictul de la Milano din Serbia.
   Pe plan ecumenic, el a mai precizat ca declaratia comuna elaborata de Federatia Luterana Mondiala, in cadrul celor 500 de ani de reforma, publicata în aceste zile, trateaza si ea acest aspect.

   In ce priveste dialogul cu Ortodoxia, Cardinalul Koch admite că procesul este unul lung și "plin de obstacole". In aceeasi ordine de idei, el speră să se întâlnească cu liderii ortodocși la sfârșitul anului 2013, sau la începutul anului 2014, în scopul efectuarii unui „pas semnificativ inainte”.

   Cardinalul Koch a mai subliniat, de asemenea, relațiile bune cu Biserica Ortodoxă Coptă: având în vedere "situația" creștinilor din Egipt, el a reamintit necesitatea ca Biserica să colaboreze cu toți partenerii posibili. Referindu-se la situația din lumea arabă, Cardinalul Koch și-a exprimet îngrijorarea vizavi de creșterea islamiștilor si a apelat la creștini să "fie mai atenți, unul cu celalalt, si sa fie uniti".

   În cele din urmă, el a salutat relațiile foarte bune cu evreii, calificand aceasta prietenie „mai intensa”. În acest context, el a mai anunțat planul pentru anul 2015 – un "eveniment major" ocazionat de cea de-a 50-a aniversare a Declarației sinodale Nostra Aetate (28 octombrie 1965), prin care Biserica Catolica a stabilit o nouă relație cu Iudaismul.

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV