LONews / Politici

Serbia si Macedonia ii cer Bisericii sa isi rezolve rapid problemele

31-01-2013 05:10:32
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Prim-miniștrii Serbiei si Macedoniei au cerut Bisericilor Sârbă și Macedoneana nerecunoscuta sa isi reglementeze reciproc relațiile, conform presei locale.

   Primul-ministru sârb, Ivica Dacic, și primul-ministru macedonean, Nikola Gruevski, au declarat, intr-o conferinta de presa comuna, organizata in aceste zile, la Skopje, că relațiile complexe dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și Biserica Ortodoxă a Macedoniei, auto-declarată autocefală, complica relațiile dintre cetățenii celor două țări (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Cu toate acestea, desi au afirmat că rezolvarea acestei probleme este o afacere internă a Bisericii, cele două state si-au oferit medierea lor.

   "Între cele două state nu sunt probleme majore, cu excepția chestiunii 'in suspans' a relațiilor dintre cele două Biserici, cu care se confruntă cele două popoare. Această problemă nu este de competența directă a politicienilor și a primilor-miniștri, deoarece tine de responsabilitatea Bisericilor în cauza, care trebuie să o rezolve, dar noi înșine, in calitate de persoane care exercită anumite responsabilități, suntem intotdeauna gata să ajutam, în cazul în care acest lucru este necesar și în cazul în care ni se va solicita acest lucru", a declarat primul-ministru Nikola Gruevski.

   Reamintim ca Arhiepiscopul Ioan de Ohrid (foto), care aparține Bisericii canonice a Macedoniei se afla încă în detenție. Într-un apel recent, Episcopul David Stobi, care apartine aceleiasi Biserici, și-a exprimat speranța că autoritățile de la Skopje – în acest an comemorand Edictul de la Milano – "il vor celebra cu demnitate si vor pune capăt persecutiilor rusinoase asupra Arhiepiscopului Ioan".

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV