LONews / Politici

SUA trebuie sa propuna un acord rapid intre Palestina si Israel

27-01-2013 10:55:37
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Figurile de frunte ale Bisericilor Armeana si Grec-Ortodoxa din Statele Unite s-au alăturat altor lideri religiosi creștini, musulmani si evrei, și organizatiilor si institutiilor laice, angajându-se in sprijinirea pacii în Orientul Mijlociu. Arhiepiscopul armean Vicken Aykazian, directorul pe Probleme Ecumenice al Bisericii Ortodoxe Armene din America, si Pr. Mark Arey, directorul Biroului de Afaceri Ecumenice al Arhiepiscopiei Grec-Ortodoxe a Americii, considera că timpul se scurge atât pentru israelieni cat și pentru palestinieni.

   Inițiativa Interreligioasa Nationala Americana a Liderilor Religiosi pentru Pace în Orientul Mijlociu, care ii cuprinde pe Cardinalul Teodor McCarrick, Arhiepiscop emerit de Washington, pe imamul Mohamed Magid, Președintele Societatii Islamice a Americii de Nord și pe rabinul Peter Knobel, fost presedinte al Conferinței Centrale a rabinilor americani, avertizează despre posibilitatea unei soluții pentru cele doua state, pentru cazul in care se doreste aplanarea conflictului israeliano-palestinian, solicitand "imediat conducerii SUA sa actioneze, inainte de a se lasa intunericul peste orice speranta in soluționarea pașnică".

   Grupul liderilor religiosi consideră că soluția cea mai viabilă pentru conflictul arabo-israelian este un contract bi-statal, care sa prevada un Israel sigur și recunoscut, în pace, alături de un stat palestinian viabil și independent.
   "Cu sprijinul comunității internaționale, israelienii si palestinienii pot obține o pace durabilă. Un nou rasarit este posibil", au spus acestia, intr-o declaratie lansata recent.

   Grupul avertizeaza ca situatia in care au loc atatea pierderi de vieti omenesti si distrugeri, cum s-a vazut in ultimii ani, se va mentine, "atata timp cat nu se vede nicio miscare si cat timp o solutie viabila privind cele două state continua sa stagneze".
   Așa cum stau lucrurile acum, "status quo-ul este nesustenabil și periculos, atât pentru israelieni cat și pentru palestinieni", au recunoscut ei, subliniind ca acum nu mai este momentul pentru "un alt ciclu de acuzații. A sosit timpul sa fie intrerupt ciclul violențelor, prin initiative indraznete pentru pace".

   "Actualul impas, periculos, inclusiv moștenirea eforturilor pacificatoare nereusite din trecut, subminează securitatea noastră și a altora, destabilizează regiunea, alimenteaza terorismul și extremismul, permite continuarea extinderii colonizării israeliene si prelungeste dezbinarea palestiniana. Aceste realități și absența negocierilor amenință să ucida perspectiva unui acord de pace viabil intre cele doua state, singura soluție realistă a conflictului", a declarat Inițiativa Interreligioasa Nationala Americana a Liderilor Religiosi pentru Pace în Orientul Mijlociu.

   Grupul îndeamnă la actiune puternica și hotărâta, propunând o pace curajoasa, pentru că „noi, ca oameni credinciosi, consideram ca nu trebuie sa subestimam ceea ce este posibil".
   "Știm că provocările sunt descurajatoare, dar credem că o inițiativă îndrăzneață, noua, a unui acord de pace israeliano-palestinian, ar trebui să fie o prioritate imediată a noii Administrații a Statelor Unite in 2013. Ne temem ca oportunitatea unei rezoluții pașnice este în scădere rapidă și ca stagnarea actuala ii încurajează pe rejecționiștii din ambele părți", se arata in declaratia acestora.

   Semnatarii atentioneaza ca Statele Unite "au un efect unic si credibilitate în regiune", și că niciun progres din trecut, în direcția păcii, nu a avut loc, în conflictul arabo-israelian, fără conducerea SUA, fara ajutor si suport ferm din partea acesteia.
   "Din nou avem nevoie de dinamism, de corectitudine si fermitate in conducerea SUA, pentru a iesi din impasul actual și pentru a realiza un acord de pace intre state, acum, înainte de a fi prea târziu", au adaugat ei.
   Grupul pledeaza pentru angajarea intr-o mobilizare puternica si pentru sprijinul care există în bisericile, sinagogile si moscheile din Statele Unite, pe drumul catre pace.

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV