LONews / Politici

Cea mai grava situatie, de la progromul din martie 2004

25-01-2013 12:06:53
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Un episcop al Bisericii Ortodoxe a Serbiei, din Kosovo, a declarat că poziția poporului sârb din Kosovo și Metohija nu a mai fost atat de grea, de la progromul din martie 2004. Etnicii albanezi de la acel moment au organizat atacuri pe scară largă impotriva sârbilor, a bunurilor acestora si a sfintelor lacasuri.

   "Opt ani au trecut de la oribilul eveniment și vedem în continuare că o parte din comunitatea albaneză este gata sa comita crimele cele mai grave, inclusiv profanarea plina de barbarie a mormintelor", a declarat Episcopul Teodosie de Raska-Prizren.
   Comentand pe marginea ultimului val de violențe, în care câteva zeci de pietre funerare au fost distruse sau avariate în cimitirele ortodoxe sârbe din Kosovo și Metohija, episcopul a declarat: "sentimentele pe care le ai cand vezi imagini cu morminte distruse si cruci incendiate sunt cutremuratoare".
   "Aceasta este imaginea Kosovo și Metohija, la 14 ani de la război și repezinta un avertisment pentru Europa, care în acest an sărbătorește 1700 ani de la Edictul de la Milano, cand s-a acordat libertate Creștinismului", a mai spus el.

   Teodosie a subliniat faptul că, "după atâtea secole, Europa nu trebuie să permită din nou incendierea crucilor și distrugerea altarelor creștine și a mormintelor". "Aceste violențe au provocat durere in sufletele "sârbilor și ale tuturor creștinilor care văd aceste imagini, dar ele aduc rușine cu mult mai mare civilizatiei si moralitatii albanezilor din Kosovo", a declarat episcopul.
   În conditiile in care osemintele celor decedați nu au pace în această țară, majoritatea sârbilor se întreabă: "ce fel de viitor ii așteaptă, odata ce persoanele nu sunt pedepsite ca distrug mormintele".

   El a subliniat, totodata, că toți reprezentanții internaționali au condamnat violența, în special șeful Biroului UE în Kosovo, Samuel Zbogar. "Am vazut, din cuvintele acestor oameni, cât de îngroziti sunt la vederea scenelor brutale care au loc in cimitirele noastre. KFOR și Poliția si-au sporit prezența in jurul valorilor noastre și, dupa cum se poate observa, există o poziție fermă vizavi de necesitatea prevenirii violențelor in continuare indreptate împotriva valorilor sfinte ale crestinilor", a spus Teodosie.

   Potrivit lui Teodosie, clericii Bisericii Ortodoxe Sarbe din Kosovo sunt in siguranta "chiar dacă cele două călugărițe și alte două femei bătrâne, din Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Dakovica, au fost nevoite sa petreaca o noapte de nesomn, în timp ce agresorii lor tipau la doar treizeci de metri distanță, urmarind sa pună în aplicare decizia liderilor lor de a distruge acest lacas sfant".

   Va reamintim ca, in timpul violențelor etnicilor albanezi, din 17 martie 2004, cel putin 8 sârbi au fost uciși și doi au fost dați dispăruți. Potrivit datelor disponibile în prezent, un total de 4012 sârbi au fost expulzați din casele lor, șase orașe și nouă sate fiind epurate etnic, în timp ce 935 de case și 35 de lacasuri religioase sarbe, inclusiv 18 monumente culturale, au fost incendiate sau grav avariate.
 

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV