LONews / Politici

Intalnirea Patriarhilor reduce tensiunile dintre Georgia si Rusia

25-01-2013 10:36:45

   Liderul Bisericii Ortodoxe a Georgiei, Patriarhul Catolicos Ilia al II-lea, a vizitat Moscova pentru a primi personal premiul acordat de Biserica Ortodoxa Rusa, prin Fundația Internațională pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe Creștine. Pe ordinea de zi s-au aflat atat întâlnirea sa cu presedintele rus, Vladimir Putin, cat si cea cu liderul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Patriarhul Kiril.
   In data de 23 ianuarie, Ilia al II-lea s-a întâlnit cu Putin si i-a transmis un „calduros salut”, din partea Primului-Ministru georgian, Bidzina Ivanishvili.

   "Ivanishvili face tot posibilul in imbunatatirea relațiilor cu intreaga lume", a adăugat Patriarhul. "Consider că problemele care au existat între noi vor fi eliminate, și vom fi din nou frați".
   In raspuns, Putin s-a aratat bucuros să-l intalneasca pe Patriarh la Moscova și i-a mulțumit lui Ilia al II-lea, pentru eforturile sale de "a face totul" in menținerea contactelor umanitare, spirituale și culturale dintre Rusia și Georgia.

   Patriarhul Georgiei a remarcat faptul că "relațiile recente dintre aceste țări nu sunt unele normale": „Ar trebui să depunem toate eforturile în scopul reducerii impasului in care se afla aceste relatii. As vrea sa pot spune ca Rusia isi doreste acelasi lucru", a mai spus el.

   Ulterior, în timp ce vizita atelierul sculptorului georgian Zurab Țereteli din Moscova, tot in ziua de 23 ianuarie, Ilia al II-a a continuat subiectul: "Scopul vizitei mele este acela de a începe corectarea 'greșelilor' pe care le-am facut. Cred că vom avea nevoie de înțelepciune și curaj pentru a le corecta", a declarat el, adăugând că impreuna cu Putin au convenit in timpul intalnirii că "nu existe nicio alta modalitate de a continua relația bilaterală".
   "Ceea ce s-a întâmplat în 2008 nu a fost nici vina Rusiei, nici a Georgiei. A fost vina fiecarei persoane", a subliniat Ilia al II-a.
   Fundația Internațională pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe Creștine acordă anual un premiu unei personalitati care a depus eforturi in consolidarea unitatii popoarelor ortodoxe creștine. În acest an, la ceremonie au luat parte ambasadori ai altor țări, precum și oficiali guvernamentali din Rusia.

LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV