LONews / Politici
Muntele Templului: o noua rezolutie inflamatoare a UNESCO naste controverse. Isrealul il cheama la ordin pe Ambasadorul desemnat la UNESCO.

Muntele Templului: o noua rezolutie inflamatoare a UNESCO

02-11-2016 10:44:00
Abonează-te la newsletter-ul LONews!
O noua rezolutie UNESCO ignora legatura Iudaismului cu Muntele Templului. 

Astfel, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a aprobat o rezoluție, pe 26 octombrie 2016, privind starea de conservare a Orașul Vechi al Ierusalimului. Rezoluția a atras furia israelienilor, care spun ca Națiunile Unite a pregătit un document care neagă legăturile profunde ale Iudaismului cu sit-ul istoric. SUA a fost de acord și a numit rezoluția "inflamatoare".


Muntele Templului: o noua rezolutie... inflamatoare a UNESCO


În cadrul unui vot secret, aripa culturală a ONU a consimțit să păstreze aceasta arie a orașului pe lista sit-urilor de patrimoniu mondial aflate în pericolul de a fi distruse. Zona gazduieste sit-uri de mare importanta pentru evrei, musulmani și creștini. Israelul a fost criticat de ONU, pentru refuzul său repetat de a permite experților să evalueze locurile sfinte din Ierusalim.

O altă problemă a fost ridicata de faptul ca documentul face referintă la sit-ul Ierusalimului exclusiv prin numele său arab, al-Haram al-Sharif. El nu menționează sit-ul cu numele prin care evreii se referă la el: Muntele Templului.

Israelul a protestat cu vehemență împotriva miscarii facute de ONU. Acesta a prezentat la nivel oficial un fragment extrem de vechi, al unui text ebraic care face referire la Ierusalim. Statul asiatic de Vest l-a rechemat, prin urmare, pe Ambasadorul desemnat la UNESCO. Textul prezentat este de forma unui papirus, aparent din secolul VII inainte de Hristos. Acesta se considera a fi cea mai veche referință in ebraică la Ierusalim, în afara Bibliei.

Muntele Templului: o noua rezolutie... inflamatoare a UNESCO


Hillary Clinton, candidatul la Președinția SUA din partea Partidului Democrat, a luat pozitie la rândul sau, spunând că a fost o greșeala și este dezamăgitor faptul că UNESCO a luat în considerare o rezoluție care în mod clar nu respecta și nu recunoaste legăturile istorice și profunde ale evreilor cu Ierusalimul si cu sit-urile sale sfinte.

Carmel Shama-Hacohen, ambasadorul Israelului la UNESCO, a criticat sever poziția adoptată de către comisie. El a declarat că membrii comisiei au adoptat o rezoluție care contravine adevărului istoriei și este în contradicție totală cu toate valorile. Oficialii palestinieni, pe de altă parte, insistă ca rezoluția ONU se referă la problemele din cadrul locurilor de cult musulman și, prin urmare, limba este justificată. Sit-ul mult-discutat se află în administrarea Waqf. Este o instituție religioasă sub controlul regelui iordanian. Ea reglementează drepturile de cult și de vizitare, alaturi de management și restaurare.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click AICI! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...