LONews / Media & Cinema
Timbru postal - Sfantul Ioan de Riga. În noaptea din 11 octombrie 1934, Arhiep. Ioan a fost torturat și apoi împușcat mortal, de agenți sovietici.

Timbru postal in cinstea Sfantului martir Ioan de Riga

13-10-2016 09:34:25
Abonează-te la newsletter-ul LONews!
Posta din Letonia a emis un timbru în onoarea Sfantului Martir Ioan de Riga, pentru a marca aniversarea celor 140 de ani de la nașterea acestuia si cei 15 ani de la canonizare.

Timbru postal in cinstea Sfantului martir Ioan de Riga

Timbrul a fost emis la inițiativa personală a Mitropolitului Alexandru de Riga și Intreaga Estonie.

După depunerea jurămintelor monahale, la sfatul Sfântului Ioan de Kronstadt, Sfantul Ioan de Riga a fost hirotonit preot, absolvind studiile la Academia din Kiev, apoi a predat în diverse instituții ecleziastice.

În 1912, el a fost ridicat la grad de episcop, apoi a fost succesiv episcop-vicar de Minsk, Ekaterinoslav și Tver. In anul 1918, a fost numit Episcop de Penzensk, fiind arestat de trei ori de bolșevici. Numit, în 1920, Arhiepiscop de Riga și Intreaga Letonie, a obținut, în 1921, de la Patriarhul Tihon și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, autonomia pentru Biserica Letonă.

In perioada 1926-1931, el a lucrat in Parlamentul leton, unde a apărat interesele Bisericii Ortodoxe din Letonia care a cunoscut, prin eforturile sale, o revigorare semnificativă. Numărul credincioșilor ortodocși a crescut de la 138.803, in 1923, la 174.389 in 1935.

În noaptea din 11 octombrie 1934, Arhiepiscopul Ioan a fost torturat și apoi împușcat mortal, cel mai probabil de agenți sovietici, iar casa lui a fost incendiata. Trupul sfântului martir a fost descoperit puternic ars. Arhiepiscopul Ioan a fost canonizat printre noii martiri ai Bisericii Ortodoxe Ruse, în 1981, de către Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Tarii, si in 2001 de către Patriarhia Moscovei.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click AICI! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...