LONews / Media & Cinema

Bancile din Cipru - Depozitele din conturi, in siguranta?

03-04-2013 05:24:51
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   In timp ce Ciprul vrea sa confiste până la 80% din conturile bancare ale deponenților cu mai mult de 100.000 de euro (130.000 dolari), pentru a satisface cererile legate de acordarea unui imprumut de 10 miliarde de euro (13 miliarde dolari), destinat salvarii tarii, șeful Băncii Centrale a Greciei formuleaza asigurari conform carora „depozitele din băncile grecești sunt în siguranță”.

   Băncile aproape distruse din Cipru, care au pierdut 4,5 miliarde de euro (5.76 miliarde de dolari) în urma investitilor si operatiunile lor, precum și prin creditele neperformante acordate întreprinderilor grecești falimentare, au facut sa creasca criza economică a Greciei.

   "Recapitalizarea va fi finalizata în curând, probabil în câteva săptămâni", conform declaratiei lui George Provopoulos, intr-un interviu acordat TV-NET.
   "Eu cred că soluția Ciprului este viabila", a spus Provopoulos.

   Provopoulos a mai spus că, după alegerile din iunie 2012, care au readus o oarecare stabilitate, 19 miliarde de euro (24,4 miliarde dolari) s-au întors in băncile grecești. In legatura cu National Bank of Greece și Eurobank, acesta a marturisit: "Nu pot spune daca cele două bănci vor reusi sau nu vor reuși să finalizeze fuziunea lor".

   Troica (UE, FMI, Banca Centrală Europeană), care a devenit creditorul tarii in ultima instanta, a declarat că acum se teame că fuziunea va crea o bancă prea mare pentru stat, comparativ cu dimensiunile produsului intern brut al țării (PIB) si cu ceea ce se intampla in prezent in Cipru.

   Comentariile lui Provopoulos au venit dupa ce se pare ca Atena se pregătește pentru o altă vizită a inspectorilor „Troicii”, care ar trebui sa verifice progresul reformelor, inainte de prima transa de împrumut. Trimișii cer un ritm mai rapid al acestora, inclusiv privatizarea și concedierea a 25.000 de funcționari publici, pentru acest an.

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...