„Informatii din lumea reala, despre care altii te dezinformeaza. Situatia lumii, la un anumit moment dat, nu este nimic altceva decat reflectia raportarii ei, din acel moment, la Dumnezeu.” (KSLCatalin)
INFO LINE
Video inedit - SFANTUL MORMANT: peretele original de piatra al Mormantului DomnuluiVideo inedit - SFANTUL MORMANT: peretele original de piatra al Mormantului Domnului
Ancheta asupra lui Iisus Cel istoric: mass-media nu informeaza!Ancheta asupra lui Iisus Cel istoric: mass-media nu informeaza!
Ruinele unei vechi biserici ies singure la suprafata, in Georgia (foto)
Prima Sfanta Liturghie, in prima biserica ruseasca din Cipru (video)Prima Sfanta Liturghie, in prima biserica ruseasca din Cipru (video)
REVISTA PRESEI LACASURI ORTODOXE - 28 martie 2017
Congresmenii SUA sunt in proportie de 91% crestiniCongresmenii SUA sunt in proportie de 91% crestini
Statul Florida vrea ca credinta sa poata fi manifestata liber in scoalaStatul Florida vrea ca credinta sa poata fi manifestata liber in scoala
Bisericile catolice din Los Angeles isi deschid cafenele
Stiinta sustine adevarul istoric din Noul Testament si Faptele Apostolilor (I)Stiinta sustine adevarul istoric din Noul Testament si Faptele Apostolilor (I)
Conferinta unica: Iisus in contextul Sau
Sfantul Mormant din Ierusalim restaurat, dar acum in pericol de prabusireSfantul Mormant din Ierusalim restaurat, dar acum in pericol de prabusire
Prima tara din Asia care ia in discutie... 'căsătoriile' intre homosexualiPrima tara din Asia care ia in discutie... 'căsătoriile' intre homosexuali
mai multe stiri
FAST NEWS
MIERCURI, de la ora 17:00: CANONUL CEL MARE (live). Program general TRANSMISIUNI VIDEO IN DIRECT, in Sfantul si Marele Post al Invierii Domnului: Sfanta Liturghie (LUNI 5:45, MARTI 5:45, MIERCURI 5:45 Bis. Podeanu Bucuresti si 8:00 Catedrala Urziceni, JOI 5:45, VINERI 8:00 Catedrala Urziceni si 17:00 Bis. Podeanu Bucuresti, SAMBATA (7:30), DUMINICA si la sarbatori (7:30).

EXCLUSIV: Bulgarii sustin ca Sfintii Epictet si Astion ar fi fost ai lor


06-07-2016 06:17:52 - KSL Catalin - KSLCatalin
Diseara, 6 iulie, cu binecuvântarea Mitropolitului Dometian de Vidin, Episcopul Policarp de Belogradcik va vizita Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din orașul Lom, unde va oficia o slujba de Vecernie, in cinstea Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, incepand de la orele 18:00. Va fi oficiat si Acatistul celor doi sfinti, amintiti ca fiind... Sfintii Lom-ului, desi acestia au vietuit in fosta Cetate a Halmyris-ului, din Murighiol, judetul Tulcea - Romania - acolo unde au fost descoperite, odata cu fosta cetate si fosta basilica episcopala, si sfintele lor moaste intregi, de catre arheologul roman Mihail Zahariade (vezi dand click aici). Slujba Vecerniei are loc pe 6 iulie, intrucat in calendarul Bisericii Ortodoxe Bulgare, acestia sunt cinstiti pe 7 iuile, si nu pe 8 iulie, cum se intampla in Biserica Ortodoxa Romana - sau cel putin asa informeaza raportul oficial.
Informatie oferita IN EXCLUSIVITATE de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: autor KSLCatalin
Cu toate acestea, conform Mitropoliei, este foarte posibil ca cinstirea celor doi mari Sfinti Mucenici Epictet și Astion sa fie manifestata, astfel, pentru prima dată în Lom, reprezentand un "prim pas spre celebrarea solemnă a sfinților care au murit ca martiri in Lom pentru credința creștină" - afirma un raport publicat in pagina oficiala a Mitropoliei Vidinului - dupa cum sesizeaza, in premiera, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe

Prin aceasta, Mitropolia de Vidin preia ideea ca vechea asezare greceasca Halmyris ar fi conectata cu orasul bulgaresc, de astazi, Lom. Cu toate acestea, publicatia bulgareasca bisericeasca Dveri atentioneaza - conform Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe - simultan, in subsolul comunicatului preluat din paginile Mitropoliei de Vidin, că:
"Adevărul este că nu exista niciun indiciu istoric despre conectarea orașului Halmyris cu Lomul, cuvantul Halmyris insemnand 'Loc Sarat'. 
Asa incat, este recomandabil să fim atenti cu astfel de inovații".

Numai ca, Mitropolia de Vidin pare sa agreeze ideea si revine asupra ei, mentionand ca dorința bisericii parohiale din Vidin este aceea de a aduce cinstire martirilor Epictet și Astion si, astfel, ziua lor sa devina o traditie, incat sa fie serbata cu solemnitate în Lom, iar acestia sa fie patroni ai orasului. 


In raportul Dveri, se mai precizeaza ca Acatistul celor doi sfinti ar fi fost asigurat, pentru Eparhia de Vidin, chiar de catre ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, "unde cultul Sfintilor martiri are tradiții vechi de secole".


Cu toate acestea, acelasi raport al Dveri mai explica: "În timpul uneia dintre persecuțiilor împotriva creștinilor, Epictet și Astion au fost decapitați și martirizati. Ei au fost venerati de localnici, iar moaștele lor au fost ulterior transferate în România". 


Pornind de la aceasta "inovatie", atunci ne intrebam si noi: nu cumva o fi avut loc un "transfer" cu tot cu intreaga fosta cetate greceasca a Halmyrisului... care avea sa fie descoperita exact in localitatea Halmyris din Romania - Murighiol, Tulcea, de catre Prof. Arheolog Mihail Zahariade?

Pana una-alta, sa revenim la un ton serios, si sa va reamintim ca data de 8 iulie este o data de mare sarbatoare in Delta Dunarii, iar in acest week-end, dupa cum v-am informat in editiile anterioare de stiri, au loc manifestari speciale, cu ocazia zilei de cinstire a celor doi mari sfinti, ale caror sfinte moaste, intregi - cele mai vechi sfinte moaste descoperite vreodata la noi in tara - se afla in Sfanta Manastire Halmyris, in Murighiol - Tulcea, in imediata apropiere a fostei basilici episcopale istorice, din incinta Cetatii grecesti de altadata a Halmyrisului - "locul sarat" in care Dunarea se varsa in Marea Neagra (click aici). De apreciat, insa, ca altii - fara vreo legatura istorica - fac tot posibilul pentru a-i cinsti pe acesti doi mari sfinti, iar noi ramanem atat de dezinteresati fata de ceea ce se intampla la Halmyris (vezi dand click aici). Sa luam aminte!
Informatie oferita IN EXCLUSIVITATE de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: autor KSLCatalin
Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click AICI! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!
TV LACASURI ORTODOXE
RECOMANDA ACEASTA PAGINA
ALTE STIRI DIN LOM
LOCATIE: LOM, BULGARIA

KSLCATALIN

ULTIMELE STIRI

Sfantul Mormant
Dezvaluiri recente ale expertilor - Mormantul Sfant

Sfantul Mormant - Dezvaluiri recente ale expertilor

Athos - 1000 de ani de Monahism Rusesc
Informatii legate de evenimentele speciale.

1000 de ani de Monahism Rusesc - Muntele Athos

Sfantul si Marele Sinod Panortodox
Informatii legate de desfasurarea Sfantului Sinod.


Meteo
Afla prognoza pe urmatoarele 5 zile, de la specialisti.


Sansa Ta!
Stop discriminarii majoritatii! E Sansa Ta!