Progamul nou de licență Artă Scară, disponibil în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, începând cu anul universitar 2018-2019.

Din 2018, programul de licență Artă Sacră, disponibil și în Alba Iulia

20-12-2017 07:51:39
Abonează-te la newsletter-ul LONews!
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat înființarea programului de licență Artă Sacră, pentru Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Progamul nou de licență Artă Scară va fi disponibil în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității, începând cu anul universitar 2018-2019, după cum aflăm de la reprezentanții Patriarhiei Române, un comunicat oficial privind aprobarea înființării noului program de licență Artă Sacră, pentru cei din zona Alba Iulia, fiind publicat în aceste zile.

Noua specializare Artă Sacră, prin ciclurile de pregătire de licenţă şi masterat, va urmări formarea de conservatori ai bunurilor de patrimoniu, restauratori carte-document şi icoană - lemn policrom (pictură pe suport de lemn), precum şi formarea de pictori bisericeşti (pictură murală şi icoană).


Prin aceasta, noua specializare Artă Sacră din cadrul Universității din Alba Iulia intenționează să continue, asemenea altor facultăți de profil, ceea ce zeci de generații au făcut, predând urmașilor lor, în buna stare, icoanele şi cărţile religioase moştenite de la părinţi - mărturii de secole ale credinţei creştine româneşti - şi să păstreze tradiţia iconografică a picturii bisericeşti.

În același timp, prin noul program de licență Artă Sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia se va urmări alinierea cunoştinţelor ştiinţifice din domeniul conservării patrimoniului cultural la standardele europene din domeniu.


În ce privește arta sacră, specialiștii în domeniu ne explică:
"Arta bisericească înseamnă sacralizarea imaginii, ridicarea ei din apropierea noastră în transcendent, iar prin diversele ei forme de exprimare, este un liant între creştini, într-o societate care desacralizează din ce în ce mai mult vizualul.

Arta sacră sprijină ideea de comuniune, prin recunoaşterea valorilor autentice, specifice în toată diversitatea lor. Din perspectiva ortodoxă, arta sacră transmisă şi învăţământului preuniversitar din seminarii teologice, licee şi gimnazii poate aduce în cadrul orelor de educaţie plastică o necesară încarcatură catehetică prin care tinerele generaţii să fie educate în spiritul preţuirii, ocrotirii şi creării de valori creştine".
Direcţiile de dezvoltare ale specializarii Artă Sacră sunt: Pictură bisericească; Conservare restaurare icoană - lemn policrom; Conservare restaurare carte - document. La specializarea Artă Sacră pot fi admişi absolvenţi de liceu care au promovat examenul de bacalaureat. Admiterea se face pe bază de dosar. Studiile de licenţă se desfăşoară pe parcursul a 3 ani universitari, în 6 semestre urmate de câte o sesiune de examinare. Absolvirea studiilor se finalizează cu susţinerea examenului de licenţă.
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...