Biserica Ortodoxa a Greciei se confrunta cu falimentul

12-04-2016 13:03:04
Abonează-te la newsletter-ul LONews!
Biserica Ortodoxă a Greciei (Foto: liderul sau, Ieronim al Atenei si intregii Grecii) pare să se confrunte, in ce priveste finantele, cu falimentul. Astfel, mănăstiri emblematice precum cele din Attica, Petraki și Penteli nu reușesc să mai plătească salariile și facturile, și sunt obligate să vândă proprietăți, pentru a strânge bani pentru operațiunile de zi cu zi, conform unui raport al "Kathimerini" - informeaza in premiera Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Odata cu proprietatile, par sa fie puse în pericol, de asemenea, și programele lor sociale, în special cantinele pentru cei săraci, ceea ce ar putea provoca tulburări sociale, intrucat Biserica este una dintre cele mai active instituții în îngrijirea persoanelor afectate de criza financiară.

"Veniturile Bisericii au scăzut cu aproximativ 75%, comparativ cu anul 2008, când bugetul anual era de aproximativ 23 de milioane euro. În prezent, el a ajuns la aproximativ 6 milioane", explică directorul general al Serviciului Economic al Bisericii Greciei (EKYO), Episcopul Antonie de Salonic.

Venitul provine din două domenii de intreprindere: din gestionarea bunurilor imobiliare și din acțiunile pe care Biserica le are la Banca Națională a Greciei. Chiriile au scazut si ele, iar actiunile bancare au ajuns sa se vanda cu aproximativ 0,25 cenți. Biserica a cumparat actiuni de la BNG, in trei transe - în 1996, în 2005 și în 2010. În 2005 au fost cumpărate la un preț de 22 euro, iar mai târziu au ajuns la 47,8 euro, afirmă Episcopul Antonie. In plus, BNG a oprit plata dividendelor, în 2008.

Prăbușirea pieței imobiliare este o altă sursă de probleme financiare, a Bisericii. Aceasta deține 190.000 de hectare de teren arabil, 700 de parcele, 400 de cladiri de birouri, 260 de clădiri rezidențiale. Prețurile de închiriere au scăzut cu valori între 30% și 70%, fata de anul 2008. Multe dintre proprietăți nu mai au chiriași, iar pana si acestea au nevoie de fonduri de întreținere.

De mai mult timp, Arhiepiscopia Atenei încearcă să atragă investitori pe proprietatile ei - un teren cu o suprafata de 1300 de hectare, situat într-unul dintre cele mai scumpe cartiere din Atena, cu iesire la apa. Zona fiind, insa, stâncoasa și fără vegetație, proiectul de investiții prevede construirea doar pe o suprafata restransa, in rest urmand ca suprafata sa fie impadurita, asa incat Biserica nu poate primi autorizatiile necesare, fiind acuzata ca amenința pădurile din zonă.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click AICI! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...