LONews / Comunicate

Lacasuri Ortodoxe, dincolo de conspiratia tacerii: 10 ani (invitatie)

19-01-2016 19:34:41
(FOTO: imagini suprinse in aceste zile la sediul nostru - ianuarie 2016)

De cateva zile, din ziua Sfanta a Nasterii Domnului (25 decembrie 2015), Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe a intrat in cel de-al 10-lea an de activitate. Multumind Domnului pentru toate, am lăsat până in prezent, şi lăsăm şi de acum incolo ca, tot ceea ce înseamnă Lăcaşuri Ortodoxe® pur şi simplu sa se vadă.

Suntem puternic convinsi ca o publicatie scrisa sau de orice alt tip ar fi ea, o televiziune - fie de internet sau transmisa prin cablu - si, in general, o lucrare desfasurata in spatiul public, trebuie lasate sa vorbeasca de la sine, despre ceea ce reprezinta si ce inseamna ele pentru mediul in care evolueaza. Asa incat, dupa cum v-am obisnuit in fiecare an, am ales si de aceasta data sa ne rezumam bucuria noastra... la a va bucura cu noi suprize in perioada imediat urmatoare. Totusi, inainte de toate acestea, trebuie sa le multumim celor care participa si care au participat dintotdeauna la realizarea a ceea ce inseamna Lăcaşuri Ortodoxe® astazi, tuturor colaboratorilor si vizitatorilor care ne-au fost mereu aproape, partenerilor oficiali, cititorilor, telespectatorilor si ascultatorilor, abonatilor care sunt si pe care ii simtim si i-am simtit alaturi, urandu-le: La multi si fericiti ani! Insa, mai mult decat atat, ne-am hotarat ca, in acest an, sa deschidem portile largi, si sa facem astfel incat, toti cei faţă de care incercam sa ne aratam dragostea in mod constant, zilnic, prin ceea ce lucram, sa se poata simti mult mai aproape de noi, in calitate de... membri: da click AICI.

De ce trebuie sa vorbim, totusi, atat de putin despre noi? Fiindca o lucrare benevola - a unor voluntari care refuza absolut orice castig financiar ar putea aparea la vreun moment dat din asta - pornita din dragoste de Dumnezeu, de Biserica, de Ortodoxie si de Hristos, si-ar pierde orice sens logic in momentul in care si-ar schimba si trada propriul ideal, concentrandu-se eventual asupra ei insasi, asupra propriului renume, sau asupra persoanelor care o reprezinta. In centrul lucrarii noastre trebuie sa stea si sa ramana intotdeauna Hristos. Exact aceasta este principalul obiectiv al Asociatiei Lacasuri Ortodoxe, trasat prin propriul statut oficial care o defineste: asigurarea unei cat mai bune si rapide informari din sanul Bisericii. Iar daca este sa vorbim despre importanta acestui lucru, atunci ar trebui sa avem in vedere prezenta "conspiratie a tacerii", pe care o remarcam in vremurile noastre, si pe care o adopta intreaga societate astazi, atunci cand in mod firesc ar trebui sa vina vorba despre Hristos...

De ce se vorbeste atat de putin despre Hristos? Traversam regulat Sarbatori sfinte, extrem de importante, iar presa laica isi vede nestingherita de drumul ei - cu unele mici adaptari "de sezon". In aceasta lume, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe incearca sa-si faca loc, sustinuta de toti cei care ii sunt mereu aproape - intr-o lume in care Hristos continua sa nu Isi gaseasca loc, nici in trecut, nici in prezent si nici in viitor. Singurătate și Naștere...

Voi aminti cateva cuvinte ale Parintelui Andrei Tkacev, slujitor al Bisericii Agapet a Lavrei Kievului, care spunea, intr-o predica pe care am ascultat-o recent: "Fără teama de a păcătui și fără rușine, Il iubim pe Hristos foarte puțin și ne gândim la El și vorbim despre El în consecință. Predicam despre El, Il căutam și ne bucuram în El foarte puțin".

Am primit drept "mostenire" sărbători religioase, dar le-am "convertit" astazi în betii și exerciții culinare. Tot restul este slab perceput, slab simțit și slab sărbătorit. Aceasta stare jalnica ar trebui să fie recunoscuta de toti ortodocșii care, prea centrati pe această lume, aleg sa se auto-abandoneze.

Omul vorbește despre ceea ce el iubește. Cel ce iubește femeia, vorbește despre femei. Cel ce iubește mașinile, vorbește despre mașini. Cel ce iubeste fotbalul, vorbeste despre fotbal. Cel ce iubește politica (vai!), vorbeste despre politică. Cel ce iubește banii, vorbeste despre bani. Cel ce se iubeste pe sine, vorbeste mereu despre el: "...și am făcut! si ce-am mai facut..." Dacă L-ar iubi pe Dumnezeu, ar vorbi despre Hristos: "Hristos a spus, Hristos ar fi facut, Hristos a facut..."

Nu ne este permis sa discutam zi si noapte despre tot felul de lucruri si de hobby-uri si despre placeri de tot felul, iar despre Hristos sa nu vorbim deloc. Si S-a născut în Betleem, din Fecioara; Rastignit sub Pontiu Pilat; Si-a Inviat!

Traim intr-o lume in care remarcam in mod clar existenta unui tip de conspirație, fără scrupule, a tăcerii despre Domnul, in care sunt implicati pana si cei care se mai numesc pe ei creștini. Această tăcere este o tacere criminala. Când gurile noastre incep sa moara in raport cu numele Domnului, atunci si sufletele si tot ce este in jurul nostru incepe sa moara.

Trebuie să înțelegem si sa constientizam coșmarul acestor sărbători. Am sărbătorim Nașterea Unui Prunc nevinovat, care a venit în lume doar ca urmare a dragostei Sale: noi nu ne puteam mantui. El a venit aici, pentru a face totul pentru noi, în Trup, iar acest lucru trebuie să fie predicat și strigat la colțuri și de pe cele mai inalte acoperișuri: Dumnezeu a devenit om! Noi suntem ai Domnului. El este Domnul nostru, iar noi suntem poporul Lui - și acestea trebuie să vorbim despre El. Trebuie sa vorbim mai mult, si mai mult, despre El. Iar vorba despre El, este o mare putere. Atunci când chiar si cel mai slab om, in micimea sufletului sau, vorbeste despre Hristos, Hristos Insuși este prezent acolo. Atunci si cele mai reci suflete se aprind... Aceasta trebuie si ne dorim si sa facem si noi.

Lacasuri Ortodoxe continua sa ramana, cu ajutorul lui Dumnezeu, aproape de tine, ascultand cu sfioasa supunere cuvintele Profetului sfant Isaia: "Pe zidurile tale, Ierusalime, Eu pun străjeri, care nici zi, nici noapte nu vor tăcea! Voi, care aduceţi aminte Domnului de făgăduinţele Lui, să n-aveţi odihnă!" (62: 6). 

Da click AICI. Ne-ar bucura sa simti si tu ca faci parte din echipa noastra! Meriti din plin asta!
La multi ani!

LACASURI ORTODOXE® este marca inregistrata a Asociatiei Lăcaşuri Ortodoxe. Marca inregistrata Lăcaşuri Ortodoxe® este o forma de proprietate intelectuala, combinata (cuvinte si simbol grafic).
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV