Stiri / Arhitectura & Imobiliare
Din New York, pentru Moscova: renasterea bisericutei transformate de francezi in grajd
ICOANA MAICII DOMNULUI DIN KURSK - A SEMNULUI - si Biserica Znamensky din Manastirea Novospassky din Moscova

Din New York, pentru Moscova: renasterea bisericutei transformate de francezi in grajd

25-05-2017 23:07:05
De Redactia Stiri

ICOANA MAICII DOMNULUI DIN KURSK - A SEMNULUI

O copie a Icoanei Maicii Domnului din Kursk "A Semnului" (Hodigitria - de tip Znamensky) a fost sfintita in Catedrala Sinodala din New York, SUA, pentru Biserica Znamensky din Manastirea Novospassky din Moscova, inchinata acestei icoane. Pe timpul sfintirii, copia a fost asezata deasupra Icoanei originale Kursk "A Semnului".

Anul trecut, Mănăstirea ruseasca a găzduit o expoziție dedicată eroismului Mișcării Albe din Rusia, o secțiune specială expoziției fiind dedicata Icoanei Maicii Domnului "A Semnului" din Kursk, asociata emigrantilor rusi.

Biserica Znamensky din Manastirea Novospassky din Moscova


În colțul de nord-vest al Bisericii "Schimbarea la Față a Mântuitorului" din Manastirea Novospassky din Moscova se afla o bisericută inchinata acestei icoane sfinte. Reprezentarea "Znamensky" a Maicii Domnului a fost, totodata, o icoana mostenire de familie a Dinastiei Romanovilor - Tarul Mihail Romanov construind aceasta biserica deasupra locului de înmormântare a boierilor Romanovi, unchilor săi, fraților Patriarhului Filaret, tatălui acestuia.

În 1791, biserica originala a fost demolata din cauza vârstei sale indelungate. Mai târziu, în acelasi an, Prințul Sheremetiev a construit o nouă biserică în apropierea sit-ului dedicat Icoanei Maicii Domnului "Znamensky". Noua biserică a fost proiectată de către arhitectul Nazarov, un coleg al renumitului maestru Bazhanov. Construirea a durat patru ani, iar la 15 ianuarie 1795 a fost sfințită de Episcopul Metodie de Voronezh, fost stareț al Mănăstirii Novospassky.

In 1812, invadatorii francezi au transformat biserica în grajd, iar în 1813, biserica pe doua niveluri a fost resfintita. Biserica de jos conține mai multe cripte. Chiar sub altar se afla cripta familiei Sheremetiev, iar tot aici sunt ingropate familiile princiare Lobanov-Rostovsky, Cherkassky, Sitsky și Urusov.

Pe parcursul primilor ani ai regimului sovietic, mănăstirea a fost transformată în închisoare de femei, iar mai târziu in "lagăr de muncă corecțională" pentru prizonierii politici și de altă natură.

Biserica Znamensky a mai fost transformată, ulterior, într-o clădire aglomerata cu celule de închisoare. În anii 1930, în timpul unui nou val de opresiune, prizonierii condamnati la moarte erau duși la Biserica Znamensky - se presupunea că pentru tratament medical, dar de fapt - pentru ca acolo sa fie executati.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, clădirea a fost transformată în centru de reabilitare pentru alcoolici. In anul 1967, datorită renumitului artist Pavel Korin, centrul a fost închis. In prezent au loc lucrari de restaurare la interior.

Alte stiri recente
Vezi toate stirile
LIVETV Lacasuri Ortodoxe
Program TV
Lacasuri OrtodoxeVideo Noutati
Lacasuri OrtodoxeUltimele noutati
Hey!Ultimele Semnale
Informari LocaleUltimele Informari Locale