Patriarhul Bartolomeu I apara Catedrala Sfanta (Hagia) Sofia

21-02-2013 12:30:06
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Bartolomeu I spune ca Hagia Sofia trebuie să rămână muzeu. Patriarhul ortodox a raspuns, astfel, intentiei de transformare a Catedralei istorice Sfanta Sofia in moschee.

   Conform agentiei ANSA, in urma cu o zi, Patriarhul grec-ortodox Ecumenic Bartolomeu I a declarat ca se opune ferm planurilor de retransformare a Bisericii istorice Sfanta Sofia, din Istanbul, în moschee. Problema este dezbatuta in prezent de către Parlamentul Turc.

   ''Dorim ca Sfanta Sofia să rămână muzeu. A fost o biserică creștină pesntru mai mult de 1.000 de ani', a declarat acesta, citat de jurnalul Miliyet. '' Dacă trebuie să fie resfintita, atunci ar trebui să revina la calitatea de biserică creștină, din moment ce nu a fost construita pentru a fi moschee'.

   O petiție pentru re-transformarea bisericii în moschee a fost prezentata luna trecuta Parlamentului Turc, în conditiile in care Partidul Justitiei si Dezvoltarii, al Premierului Recep Tayyip Erdogan, deține o majoritate absolută.

   Cea mai faimoasa biserica bizantina din lume, Hagia Sophia, a fost terminata în anul 537 d.Hr., devenind moschee abia în 1453, odata cu cucerirea otomană. Parintele fondator al Turciei laice moderne, Mustafa Kemal Ataturk, a transformat-o în muzeu, în anul 1935.

   Opoziția seculară a Turciei il acuză pe Premier ca urmareste un plan secret de islamizare a tarii.  Cel puțin 17.000 de noi moschei au fost construite în timpul deceniului in care Erdogan s-a aflat la putere, conform Miliyet.

   Guvernul a mai anunțat recent si că va transforma vechea biserica Sfânta Sofia din Trabzon, de la Marea Neagra, in moschee. Aceasta este, în prezent, de asemenea, muzeu, și este decorata cu fresce bizantine istorice, conform ANSA.

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...