LONews / Alter News

1000 de crestini izolati total risca sa moara

21-01-2013 11:28:52
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Aproximativ 1.000 de creștini grec-ortodocși și romano-catolici sunt izolati într-un sat mic – în întregime din creștini – Iacubiev, situat in nordul Alep. Lipsiți de hrană, fara electricitate, lipsiti de asigurarea necesităților de bază, acestia se afla in mijlocul unor lupte intense intre fortele loialiste și grupurile de opoziție.

   Acestia se afla in imposibilitatea de a-si părăsi localitatea și traiesc "în condiții cumplite, riscand sa isi piarda vietile". Semnalul de alarma a fost lansat prin intermediul Rev. Francois Kuseifi, pastor al parohiei Sfantul Francisc din Hamra (Beirut), care se ocupă cu îngrijirea și asistența a aproximativ 500 de refugiați sirieni.
   Înainte de război, satul numara circa 3.000 de creștini, împărțiti în armeni, ortodocși și catolici, dar in prezent aproape toti au fugit. Călugărițele franciscane care impartasesc soarta civililor sunt încă în sat, a mai declarat clericul.

   "Situația este una foarte gravă. Credincioșii sunt izolati. Incercăm să ii ajutam prin toate mijloacele, să vină in Liban. În ultimele zile, am trimis mai multi emisari acolo, dar călătoria este foarte periculoasa”. „Contactul cu creștinii de acolo este slab. Au tras semnalul de alarmă, vizavi de supraviețuirea lor. Pot muri într-o tăcere generală".

   Creștinii sirieni plătesc prețul destabilizarii situatiei din tara și sufera la fel cu ceilalti sirieni dar, in plus, ca si celelalte minoritati, ei rămân unul dintre grupurile cele mai vulnerabile.
Dintr-un total de aproximativ 4 milioane de refugiați sirieni, creștinii reprezinta 1/8, 25.000 dintre acestia aflandu-se in Liban. In ultimele zile, conform Rev. Kuseifi, "valul de inghet a făcut sa devina si mai dificila viata oamenilor. Este un caz de urgență umanitară".

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV