LONews / Alter News

Despre Slujba Canonului cel Mare, cu PS Emilian Lovisteanul. Programul slujirii 2013

20-03-2013 05:03:09
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat in ziua de 18 martie 2013, Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. Slujba Canonului a început la ora 16:00, în Catedrală fiind prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu.

La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat semnificaţia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi înţelesurile duhovniceşti ale postului, subliniind totodată importanţa acestuia pentru creştini.
„În prima săptămână din Postul Mare, sau Postul Sfintelor Paşti, Sfânta Biserică a rânduit ca să se citească în cadrul sfintelor slujbe Canonul Sfântului Andrei Criteanul, alcătuit în prima parte a sec. al VIII-lea. Astăzi am săvârşit prima parte a acestui canon care se desfăşoară pe durata a patru zile.
Prin acest „canon” Sfântul Andrei Criteanul ne îndeamnă să medităm la personajele din Vechiul Testament care au păcătuit înaintea lui Dumnezeu, dar s-au pocăit, precum şi la cei care au păcătuit şi nu s-au pocăit. El aminteşte de Adam şi Eva, Moise, Avraam, Iosif, Saul, David, Ilie, Elisei şi alţii. Totodată ne aminteşte de ajutorul ce îl primim prin întruparea Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu. «Hristos S-a făcut om, chemând la pocăinţă pe tâlhari şi pe desfrânate. Suflete pocăieşte-te, că s-a deschis uşa Împărăţiei acum, şi o apucă mai înainte fariseii şi vameşii şi desfrânaţii, pocăindu-se».
Astfel, suntem îndemnați să conștientizăm faptul că am păcătuit cu gândul, cu cuvântul sau cu fapta, să dorim să ne curățim sufletele cu ajutorul lui Dumnezeu. Aceasta ne duce la pocăință, la invocarea milei și iubirii lui Dumnezeu și la mijlocirea ajutorului Născătoarei de Dumnezeu.
Învățăm din prima parte a canonului că în starea de pocăință trebuie să se afle și sufletul și trupul, pentru că împreună se vor bucura de răsplata Dreptului Judecător la Judecata universală. Să cugetăm așadar la situația duhovnicească în care ne aflăm, pentru a ne curăți sufletele prin spovedanie și a ne împărtăși cu Sfintele Taine spre iertarea păcatelor și dobândirea vieții veșnice.”
, a spus Preasfinţitul Episcop Emilian Lovişteanul.

Programul Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul pentru Săptămâna duhovnicească, prima a Postului Mare

Canonul cel mare al Sfântului Andrei Criteanul este împărţit în prima săptămână a Postului Mare în patru părţi, pentru fiecare din serile de luni până joi inclusiv, urmând ca în miercurea săptămânii a cincea din Post să fie oficiat în întregime. În fiecare zi din cele patru în care se citeşte canonul cel mare, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, va oficia slujba Pavecerniţei celei Mari cu citirea Canonului Sfântului Andrei Criteanul şi va ţine o meditaţie duhovnicească, după următorul program:

- Luni, 18 martie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, orele 16.00
- Marţi, 19 martie, la Mănăstirea Cozia.
- Miercuri, 20 martie, Paraclisul Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea.
- Joi, 21 martie, la Mănăstirea Ostrov.

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...