LONews / Alter News

Mitropolitul Neofit este noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare

24-02-2013 12:14:09
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   El a fost ales cu 90 de voturi, in runda a doua, fata de Mitropolitul Gavriil de Loveci, care a cumulat doar 47 de voturi.

   Mitropolitul Neofit (cu numele laic, Simeon Nikolov Dimitrov), s-a născut pe 15.10.1945 la Sofia. El a devenit Mitropolit de Ruse în 2004.
   Acesta a studiat în Sofia și Moscova.

   A depus juramantul monahal in Manastirea Troian.
 
  Patriarhul Maxim al Bulgariei, personal, l-a hirotonit ieromonah în 1976.  A fost rector al Academiei Teologice, secretar general al Sfântului Sinod, începând cu anul 1994 si a devenit Mitropolit de Dorostol și Cherven, urmand sa devina Mitropolit de Ruse, conform unor informatii publicate de Focus, in urma cu cateva minute.

   Cu aceasta ocazie, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj de felicitare:

"Preafericirea Voastră,
Iubiţi fraţi întru Arhierie,
membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare,
Onorată asistenţă,

„Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul,
să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea” (Psalm 117,24)

Cu multă bucurie în Hristos Domnul, Biserica Ortodoxă Română a luat cunoştinţă despre alegerea Preafericirii Voastre în demnitatea de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Suntem pe deplin încredinţaţi că veţi fi un vrednic urmaş al celui întru veşnică pomenire Patriarhul Maxim, care a cultivat legături frăţeşti şi de prietenie cu toate Bisericile Ortodoxe Surori, timp de patruzeci de ani.

Slujirea de conducător al Bisericii Ortodoxe Bulgare, la care aţi fost chemat prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, înseamnă o înaltă demnitate şi o mare responsabilitate pastorală pentru Biserica Ortodoxă a poporului bulgar. Desigur, în această lucrare, ajutorul vine, în primul rând, de la Iisus Hristos, Marele Arhiereu (Cf. Evrei 4, 14), Capul Bisericii şi Mântuitorul lumii. El ne cheamă pe toţi slujitorii Bisericii Sale, acum, la începutul unui nou secol şi mileniu creştin, să aducem mărturia noastră comună panortodoxă, prin cuvânt şi faptă, într-o lume instabilă şi dezorientată spiritual. De aceea, e nevoie de multă cooperare între toate Bisericile Ortodoxe Surori.

Cu multă bucurie, dorim ca Hristos Domnul, „Păstorul şi episcopul sufletelor noastre” (I Petru 2, 25), să lumineze lucrarea Preafericirii Voastre de Patriarh pentru a aduce roade bogate, spre slava Preasfintei Treimi, binele Bisericii pe care o păstoriţi şi al Ortodoxiei întregi.

Prin mesajul nostru frăţesc, transmis de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, ierarhii, clerul şi credincioşii Sfintei noastre Biserici Ortodoxe Române exprimă bucuria lor de a fi părtaşi la această mare sărbătoare a Bisericii Ortodoxe Bulgare şi a Ortodoxiei soborniceşti.

În numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, al clerului şi poporului român dreptcredincios, Vă dorim ani mulţi şi binecuvântaţi, Preafericirea Voastră!

Cu frăţească dragoste în Hristos şi multă preţuire,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române"

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...