LONews / Alter News

Papa Tawadros al II-lea isi schimba brusc atitudinea

09-02-2013 11:48:34
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

Papa Tawadros al II-lea, liderul copt din Egipt, a facut o declaratie neobisnuita si socanta pentru atitudinea rezervata pe care o afisase pana in prezent – cel putin asa precizau articolele aparute in ultimele ore in presa internationala – într-un interviu recent, afirmând "rolul important pe care il joaca Creștinismul în țară și in abordarea Constituției".

"Suntem o parte a pamantului acestei națiuni și o extensie a faraonilor și a timpului lor dinainte de Hristos. Da, suntem o minoritate in sens numeric, dar nu suntem o minoritate atunci când vine vorba despre valoare, istorie, interacțiune și dragostea pentru națiunea noastră", a declarat Tawadros, conform Associated Press, într-un interviu acordat in Manastirea veche din secolul al IV-lea, Al-Muharaq, situata la 180 mile sud de Cairo, în orașul Assiut.

Tawadros II este primul papă copt care viziteaza această mănăstire veche în ultimele trei decenii, tensiunile anterioare dintre islamiști și creștinii din sud facand ca zona sa fie una nesigura.

Egiptul a fost recent criticat de diferite grupuri și lideri preocupati de implicarea mare a Fratiei Musulmane, partidul politic dominant în sanul națiunii, la guvernare.

O parte din această preocupare vine de la faptul că președintele egiptean Mohamed Morsi, care a fost investit în funcția de președinte al țării, primul ales în mod democratic, în iunie 2012, are legaturi stranse cu conducerea Frăției Musulmane.

Una dintre problemele cele mai controversate din țară se învârte si în jurul Constituției recent aprobate, despre care mulți susțin ca este formulata in avantajul clericilor musulmani.
Papa Tawadros a declarat tot pentru AP că el crede că Constituția a fost creata pentru a ii favoriza pe islamiști "unele clauze fiind denaturate printr-o anumita înclinatie religioasă și că, în sine, este o discriminare, deoarece constituția ar trebui să unească și să nu dezbine".

În plus, într-un interviu recent oferit MBC TV, Tawadros a vorbit despre suferinta creștinilor din țara, care simt discriminarea, mai ales atunci când încearcă sa isi construiasca biserici.
Deși aceste interviuri recente au aratat o latura mult mai politica și deschisă a liderului copt, Tawadros nu facuse referiri anterior decat la importanța speranței și unitatii între creștinii din Egipt.
"Chiar daca oamenii se tem tare, trebuie sa tina cont ca Dumnezeu va avea grija de ei. Acesta este un mesaj colectiv, pentru că teama este contagioasă[...] Acesta este un mesaj de încurajare", declarase Tawadros intr-un cuvant in incercarea de a potoli ingrijorarea coptilor, in decembrie 2012.

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV