Moastele Sfantului Mardare au fost gasite neputrezite, in SUA. Vezi mai multe fotografii. In 14-16 iulie va urma o mare sarbatoare pan-ortodoxa.

Moastele Sfantului Mardare au fost gasite neputrezite, in SUA

15-05-2017 10:25:44
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!
Cu binecuvântarea Episcopului Longin de Noua Gracanica si Midwest (una dintre eparhiile Bisericii Ortodoxe Sârbe din Statele Unite), moaștele Sfantului Mardare (Mardarie Uskokovici) au fost exhumate pe data de 5 mai 2017.

Evenimentul a avut loc la Biserica Manastirii "Sfantul Sava" din Libertyville (Illinois), acolo unde Sfantul s-a odihnit, de la îngroparea sa, în decembrie 1935. 

Moastele Sfantului Mardare au fost gasite neputrezite, in SUA

Exhumarea, efectuata in vederea sarbatorii pan-ortodoxe a cinstirii sfântului, care va avea loc in perioada 14-16 iulie 2017, a relevat că moaștele sunt parțial neputrezite, fapt confirmat de Pr. Nicolas Kostur, care prezidează subcomisia de cinstire liturgică a Sfantului Mardarie.

In ziua de 4 mai 2017, conform informatiilor oferite de Biserica Ortodoxa Sarba locala, după Sfanta Liturghie și Acatistul Sfântului Mardare oficiate de Episcopul Longin, piatra funerara a fost îndepărtata, dezvăluind sicriul acoperit cu o placa de beton. Sicirul a fost deschis in duminica ce a urmat.

În timpul exhumarii, s-au intonat imnurile de Pasti și Troparul Sfantului Mardare, alaturi de alte cantari sârbești si rusesti. Sicriul s-a crăpat, insa, în timp ce a fost descoperit, moment in care un miros dulce de mir a izvorat din acesta, miros care a dispărut repede.

Prin inspectarea cu atenție a moaștelor, Părintele Nicolas Kostur a descoperit că mâinile sfântului erau cu totul neputrezite. Prin îndepărtarea cu grijă a hainelor în care a fost îngropat sfântul, s-a dovedit că moastele erau aproape intacte. Părul și barba sfântului aratau ca și cum sfântul ar fi fost îngropat cu o zi in urma.

Sfintele moaste au fost, apoi, spălate cu apă caldă și vin alb, unse cu mir și  plasate într-o racla, așteptând să fie acoperite cu toate veșmintele, pentru sarbatoarea din luna iulie.

Sfantul Mardare, episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America, a intreprins o lucrare misionară imensă în America și a fondat Mănăstirea Sfantul Sava, unde a fost înmormântat pe 12 decembrie 1935. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe a introdus numele său la calendarul ortodox local, in data de 29 mai 2015.

Pentru fotografii de la dezhumare, dati click aici!
Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV