Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018
Sfântul Trifon este ocrotitorul agricultorilor (viticultorilor, pomicultorilor, al grădinarilor... în general al celor care se ocupă cu lucrul în ţarină). Vezi informaţii legate de evenimentele din Chirnogi.

Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018

02-02-2018 18:09:08
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

    După cum am mai relatat în articole apărute pe platforma Lăcaşuri Ortodoxe® în anii ce au trecut, şi în ziua de 1 februarie 2018, comunitatea rurală din Chirnogi, Jud. Călăraşi, a sărbătorit începutul noului an agricol.

    Aşa cum bine se ştie, Sfântul Trifon este ocrotitorul agricultorilor (viticultorilor, pomicultorilor, al grădinarilor... în general al celor care se ocupă cu lucrul în ţarină). Pentru comunitatea din Chirnogi, ziua de 1 februarie a fost una specială, cu dublă semnificaţie, atât religioasă cât şi social-culturală, putem spune, ziua în care membrii comunităţii locale au mers de dimineaţă la biserica Sfântul Nicolae din Chirnogi, unde cei doi preoţi slujitori, pr. Postolea Adrian şi pr. Ioniţă Dănuţ Dumitru, au săvârşit acatistul şi molitvele Sfântului Trifon şi rânduiala sfinţirii aghezmei celei mici. Apoi au binecuvântat, stropind cu această apă sfinţită, seminţele aduse de credincioşi, care vor fi semănate în noul an agricol.


    La manifestare au fost prezenţe autorităţi locale, în frunte cu delegatul domnului primar, ing. Irinel Roman – Dl. viceprimar Adrian Chirică, Dl. consilier Ion Ştefan (cel nelipsit de la slujbele dedicate Sfântului Trifon, tradiţie începută în urmă cu 6 ani), consilierul juridic Dl. Chiru George .

    După slujba din biserică, credincioşii, împreună cu elevi ai Scolii Gimnaziale nr.1, condusă de Dl. Dir. Prof. Pană Stelian, însoţiţi de cadrele didactice Margareta Ştefan şi Podocea Gabriela, au mers la hotarul satului, în podgoria Chirnogiului, unde preoţii au binecuvântat, stropind cu apa sfinţită, via şi câmpurile întregi şi, după tradiţia locală dunăreană au stropit cu vin roşu viţele de vie, binecuvântând întreaga creaţie a lui Dumnezeu. Copiilor prezenţi le-a fost explicată însemnătatea zilei, rolul patronului spiritual, Sfântul Trifon, asupra culturilor agricole, şi au tăiat - aşa cum este obiceiul - coarde de viţă, din care au împletit cununi.

S-a alăturat celor prezenţi, un inginer agronom, cu ştate vechi de lucru ale acestor ţarini, D-na Aurica Vintilă.


    Am menţionat încă de la început ca este vorba despre un dublu-eveniment, întrucât, exact acum 6 ani, comunitatea din Chirnogi a întins o punte de prietenie peste Dunăre şi a început demersurile (care s-au şi materializat frumos, prin implicarea primarului Irinel Roman şi ale consiliului local Chirnogi), de înfrăţire, cu localitatea vecină de peste Dunăre, din Bulgaria, Tutrakan (Turtucaia).

Copiii au purtat drapelele României şi Bulgariei, pentru a cinsti această prietenie începută acum 6 ani, câteva cuvinte despre aceasta fiind rostite de Dl. consilierul Ion Ştefan.


    Viceprimarul Adrian Chirică, a transmis câteva cuvinte din partea Dl. Primar, ing. Irinel Roman (care nu a putut fi prezent, din cauza unor alte angajamente anterioare): urări de succes la începutul acestui nou an agricol, de bucurie pentru păstrarea acestei tradiţii reînviate "Trifonul Viilor", iar pentru prietenii noştri din Bulgaria - felicitări cu ocazia acestei sărbători, urări de bine, spor şi prosperitate, atât în noul an calendaristic început de curând, cât şi pentru cel agricol, început la 1 februarie.


    Preoţii s-au deplasat la Scoala Gimnazială nr.3 Chirnogi, unde au vizitat elevii din clasa pregătitoare îndrumată de către prof. inv. Doina Roman. Copiii de aici au desenat drapele ale Romaniei şi ale Bulgariei, pe care le vor transmite prietenilor lor, elevii din Tutrakan, cu ocazia următoarei vizite organizate de autorităţile locale din Chirnogi, în Bulgaria. Un gest frumos, simbolic, care sigur va fi bine primit dincolo de Dunăre, în Tutrakan. Un alt popas a fost la clasa I, îndrumată de prof. inv. Răboj Geta (la o lecţie pe viu de Ştiinţe ale Naturii, pornind de la viţele de vie primite de către copii), apoi la clasa a III-a, a prof. inv. Balca Ioana.

    În toate cele trei clase, elevii au fost foarte încântaţi de aceasta vizită oarecum surpriză, au receptat într-un mod foarte plăcut prezenţa preoţilor, au primit de la aceştia coarde de viţă pentru a fi plantate acasă (din soiurile Muscat de Hamburg şi Victoria). Tuturor le-a fost explicată importanţa momentului, a zilei, viaţa Sfântului Trifon, minunile sale, şi faptul că Sfântul Trifon poate fi un model, un "mentor spiritual", pentru tinerii de astăzi.


    Tradiţia Trifonul Viilor sau Trifon Zarezanul (tăietorul la vie – în Bulgaria, în special) este un obicei străvechi, din primele veacuri creştine, "altoit" pe obiceiuri precreştine, de fertilitate a pământului şi se regăseşte, cu precădere, pe malurile Dunării.


    Despre obiceiul Trifonului Zarezan, găsiti materiale mai ample pe Lăcaşuri Ortodoxe®.


Citeşte şi: 1 februarie 2018 - Biserica se gătește, să primească în ea pe Domnul... Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului și cinstirea Sfântul Mucenic Trifon

    Sfântul Trifon s-a născut în localitatea Lampsac din provincia Frigia (Turcia de astăzi), în sec. al III-lea, pe când domnea Împăratul roman Gordian, şi a primit moarte martirică pentru Hristos, în vremea Împăratului păgân Deciu. Obiceiul acesta, al serbării Sfântului Trifon, prin binecuvântarea de către preot a câmpurilor, viilor, grădinilor, livezilor este destul de răspândit, în special în comunităţiile unde există podgorii. El s-a pierdut oarecum, în negura timpului din cauza vicisitudinilor istoriei, fiind reînviat în anumite comunităţi locale, prin eforturi ale direcţiilor de cultură, ale administraţiei locale, ale bisericii în special, cărora s-au alăturat oameni cu suflet, ce doresc să ducă mai departe tradiţii străvechi.

    În fiecare an, de exemplu, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos merge într-o livadă şi într-o vie, pentru a le binecuvânta.

    Preoţi din toate eparhiile, inclusiv din eparhia noastră a Sloboziei şi Călăraşilor, păstorită de Preasfinţitul Episcop Vincenţiu, se alătură acestui ritual de binecuvântare a câmpurilor.


    În trecut, în anumite comunităţi locale, se ţinea post, în altele se bucurau după slujbă cu mese bogate, ambele făcându-se spre slava lui Dumnezeu, mulţumindu-i pentru darurile pe care le-au primit în anul ce s-a încheiat şi rugându-l pentru roade îmbelşugate în anul agricol ce începe, pentru ocrotirea de grindină şi dăunatori, pentru sporul şi ajutorul tuturor celor care trudesc pentru a da pâine ţării.

    Se ştie că pâinea şi vinul, rodite de tarina binecuvântată, sunt darurile aduse la biserică pentru euharistie (grecescul "mulţumire"), pentru Jertfa cea fără de sânge, Sfânta Împărtăşanie.


    Indiferent de vreme, zăpezi puternice, condiţii de iarnă adevarată, sau ca acum, o zi de primavară foarte timpurie, comunităţile locale vin, se roagă şi se bucură împreună, la prăznuirea Sfântului Trifon.

    Deşi calendarele bisericeşti ortodoxe româneşti şi bulgăreşti îl pomenesc pe Sfântul Trifon în aceeaşi zi, 1 februarie, vecinii noştri din Bulgaria au păstrat obiceiul Zarezanului în data de 14 februarie (după calendarul neîndreptat), aşa cum se întâmplă şi cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pe care aceştia îl sărbătoresc pe 6 Mai, în loc de 23 aprilie.


    Mulţumim tuturor instutiilor implicate, Biserica Ortodoxa Română - Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, Parohia Chirnogi (preotilor parohiei), Centrului de Asistenţă Socială al Protoieriei Olteniţa (D-nei asistent social Gina Eugenia Ioniţă), Primăriei Chirnogi, Şcolilor gimnaziale nr.1 şi nr.3 Chirnogi, precum şi tuturor participanţilor.

 

A consemnat pentru Lăcaşuri Ortodoxe®, ing. Aurelian Coţoban.

Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018 - registru prim de ataşamente

          Patriarhul Daniel al României: Pe 3 februarie, românii îi cinstesc pe Proorocița Ana și Dreptul Simeon - Patriarhul Daniel al României: Pe 3 februarie, românii îi cinstesc pe Proorocița Ana și Dreptul Simeon. Despre rugăciunea constantă, cu răbdare şi speranţă...... [CITEŞTE MAI MULT AICI]

          Sărbătoare la Târgoviște, în familia Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației - Sărbătoare în familia Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din Târgoviște: REPORTAJ. Cubântul IPS Nifon și Conferința dlui conferențiar dr.Ion Marian Croitoru - FTOSE Târgoviște 2018... [CITEŞTE MAI MULT AICI]

          Martori și victime, Iași 1941 - vernisajul expoziției, la Sibiu - Astăzi, sâmbătă, 27 ianuarie 2018, ora 17.30, la Casa Artelor, Piața Mică nr. 21, Sibiu, va avea loc vernisajul expoziției „Martori și victime, Iași 1941”. Este vorba despre un nou eveniment organizat în parteneriat media Lăcașuri Ortodoxe.... [CITEŞTE MAI MULT AICI]

Sfântul Trifon şi sfinţirea noului an agricol, la români, în 2018 - registru secund de ataşamente

           Mai mulți români au fost prezenți în acest an la Iordan, la Botezul Domnului. Vezi fotografii... - La evenimentul din acest an au participat și multi preoți și credincioși ortodocși din România. Recomandăm și noi, la rândul nostru, fotografiile prezentate cu acest prilej de Secretariatul General patriarhal.... [CITEŞTE MAI MULT AICI]

           Armata Siriană, preocupată cu deminarea unui teren, ajunge să facă descoperiri arheologice importante - Diviziile Armatei Siriene au descoperit mai multe mozaicuri antice din perioada bizantină, în timp ce se ocupau de deminarea unei zone rurale din apropierea localității Hama.... [CITEŞTE MAI MULT AICI]

           Ucraina: Poroșenko i-a mulțumit Mitropolitului Onufrie, pentru ajutorul său în eliberarea prizonierilor - Mitropolitul Kievului, Onufrie, primatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice de sub Patriarhia Moscovei, s-a întâlnit, de curând, cu Președintele Poroșenko. Subiectul discuției, a fost procesul de eliberare a prizonierilor de război ucraineni, din teritorii care nu se află sub controlul statului. ... [CITEŞTE MAI MULT AICI]

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV