„Informatii din lumea reala, despre care altii te dezinformeaza. Situatia lumii, la un anumit moment dat, nu este nimic altceva decat reflectia raportarii ei, din acel moment, la Dumnezeu.” (KSLCatalin)
INFO LINE
Sarbatoare in Giurgiu - TRANSMISIUNE IN DIRECT din noua Catedrala EpiscopalaSarbatoare in Giurgiu - TRANSMISIUNE IN DIRECT din noua Catedrala Episcopala
PROCESIUNE IN SLOBOZIA, transmisa in direct - astazi, de la ora 14:00. Alte evenimente LIVEPROCESIUNE IN SLOBOZIA, transmisa in direct - astazi, de la ora 14:00. Alte evenimente LIVE
Icoana de la Agapia Noua vine in Slobozia: miercuri, 19 apr. - Procesiune cu "POVATUITOAREA", in tot orasul
NOUTATI VIDEO ortodoxe - Lumina Sfanta Ierusalim 2017 si Slujba Invierii. Alte materiale videoNOUTATI VIDEO ortodoxe - Lumina Sfanta Ierusalim 2017 si Slujba Invierii. Alte materiale video
SLUJBA INVIERII - 2017 - LIVE. Video in direct, din peste 50 de biserici ortodoxe
Lumina Sfanta Ierusalim Live 2017 – Mormantul Sfant Transmisiune video in directLumina Sfanta Ierusalim Live 2017 – Mormantul Sfant Transmisiune video in direct
PROHODUL DOMNULUI - transmisiune in direct. In aceasta seara, LIVE din mai multe biserici ortodoxePROHODUL DOMNULUI - transmisiune in direct. In aceasta seara, LIVE din mai multe biserici ortodoxe
Duminica Tomei: inchinare la moastele Sfantului Toma Apostolul si ale Sfintei Ecaterina
De Pasti, Familia Regala va sarbatori alaturi de IPS Andrei (Cluj) si IPS Varsanufie (Ramnic)De Pasti, Familia Regala va sarbatori alaturi de IPS Andrei (Cluj) si IPS Varsanufie (Ramnic)
Slujba Invierii la Biserica Bezded si programul de Pasti 2017 al MUZEULUI ASTRA Sibiu
CALATORIA - 17.500 de kilometri si sute de obiecte de valoare etnografica deosebitaCALATORIA - 17.500 de kilometri si sute de obiecte de valoare etnografica deosebita
LACRIMA - Simtire din Paresimi (o metanie, de KSLCatalin)LACRIMA - Simtire din Paresimi (o metanie, de KSLCatalin)
mai multe stiri

Dovada rara despre Ierusalim: papirus unic din Regatul Iudeii, descoperit de hotii de artefacte (video)


01-11-2016 07:15:14 - Redactia Stiri - Stiinta & Tehnica
Autoritatea Antichităților din Israel a emis un comunicat de presă, punand la dispozitia publicului un film, pe care il puteti urmari si dvs in articolul de fata (vezi Fisiere Media, partea dreapta), care descrie un papirus rar din vremea Regatului Iudeii, menționând numele Ierusalimului. 

Documentul, continand doar doua linii, masoara 10 cm lungime si 2,5 cm inaltime, si vorbeste despre vase de vin transportate la Ierusalim. El a fost scris de un oficial de rang înalt, de sex feminin, în vremea regilor Manase sau Iosia. Papirusul a fost descoperit de hotii de antichități care actionează într-o peșteră din pustia Iudeei.

Comunicatul de presă arata:

"Două linii de script ebraic din vechime s-au păstrat pe documentul fabricat din papirus [hârtie produsă din seva plantei papirus - Cyperus papyrus]. O examinare paleografica a literelor și analiza C14 au determinat că artefactul ar trebui să fie datat in perioada celui de-al VII-lea secol înainte de Hristos si până la sfârșitul perioadei Primului Templu. Cele mai multe dintre litere sunt clar lizibile, iar citirea propusă a textului apare, după cum urmează:


[מא] מת. המלך. מנערתה. נבלים. יין. ירשלמה.

[me-a]mat. ha-melekh. me-Na?artah. nevelim. yi’in. Yerushalima.

De la servanta regelui, din Na?arat, vase de vin, la Ierusalim.

"Acesta este un document rar și original de transport maritim, din vremea Primului Templu, indicând plata taxelor sau transferul de bunuri catre depozite din Ierusalim, capitala Regatului la acel moment. Documentul stipulează calitatea expeditorului (servitoarea regelui), numele așezării din care a fost trimis transportul (Na'arat), conținutul vaselor (vin), numărul sau tipul acestora (vase) și destinația acestora (Ierusalim).


Na'artah, care este menționat în text, este același Na'arat la care se face referire în descrierea frontierei dintre Efraim și Beniamin, în Iosua 16: 7: "De la Ianoah se pogora la Atarot şi la Naarata, atingând Ierihonul şi se prelungea până la Iordan.".

"Conform Dr. Eitan Klein, director adjunct al Unității Autoritatii Antichitatilor Israeliene pentru Prevenirea Furtului Antichităților, documentul reprezintă o dovadă extrem de rară a existenței unei administrații organizate în Regatul lui Iuda. El subliniază locul central al Ierusalimului, drept capitala economică a Regatului, în a doua jumătate a celui de-al VII-lea secol inainte de Hristos. Potrivit Bibliei, regii Menashe [Manase], Amon, sau Iosia au domnit în Ierusalim la acel moment; cu toate acestea, nu este posibil să se știe sigur care dintre regii Ierusalimului a fost beneficiarul transferului vinului".


"Laureat al "Premiului Israel" și cărturar biblic, Prof. (Emerit) Shmuel Ahituv atestă importanța științifică a documentului: 'Nu doar că acest papirus reprezinta cea mai veche sursa extra-biblica de menționare a Ierusalimului în scriere ebraică; dar, în prezent, nu există alte documente scrise pe papirus, din perioada Primului Templu, care sa fi fost descoperite în Israel, cu excepția unuia din Wadi Murabbaat. De asemenea, remarcabil în privinta documentului, este pozitia neobișnuită a unei femei în administrarea Împărăției lui Iuda, în secolul VII inaintea erei noastre'".

Comunicatul de presă complet include mai multe citate ale unor înalți funcționari. 

"Se presupune, că peștera în care acest papirus a fost descoperita ar fi fost minuțios cercetata, dar nu s-au mai găsit fragmente suplimentare. Chiar și așa, aceasta sporeste cu siguranță speranța că mai multe astfel de documente antice ar putea sa se fi pastrat. Să sperăm că Autoritatea Israeliena a Antichitatilor va merge mai departe decat ceea ce au facut hoții, prin efectuarea mai multor săpături" - spera un raport al Revistei americane Biblice de Arheologie.

"Pornind de la o descoperire tentantă ca aceasta, credem că publicul ar putea fi dispus să susțină lucrarea, din punct de vedere financiar", mai arata raportul.


"Am încercat să ne gândim la alte fragmente de papirus din vremea distrugerii Ierusalimului, din anul 586 înainte de Hristos, sau anterior, și niciunul nu ne vine în minte. Comunicatul de presă nu menționează niciunul. În cazul în care acesta este unic in această privință, ar insemna ca această descoperire este cu atât mai remarcabila", apreciaza un raport al Revistei Locuri Biblice.


Mai multe rapoarte, din Times Israel și Jerusalem Post, includ si ele diverse fotografii. Noi va invitam, insa, sa vizionati inregistrarea video pe care v-am pus-o la dispozitie in articolul de fata, pentru care trebuie sa multumim Autoritatii Israeliene a Antichitatilor.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) "Lăcaşuri Ortodoxe", dand click AICI! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!
TV LACASURI ORTODOXEPROGRAM TV (pot surveni modificari):
FISIERE MEDIA
RECOMANDA ACEASTA PAGINA
LOCATIE: IERUSALIM, ISRAEL

STIINTA & TEHNICA

ULTIMELE STIRI

Sfantul Mormant
Dezvaluiri recente ale expertilor - Mormantul Sfant

Sfantul Mormant - Dezvaluiri recente ale expertilor

Athos - 1000 de ani de Monahism Rusesc
Informatii legate de evenimentele speciale.

1000 de ani de Monahism Rusesc - Muntele Athos

Sfantul si Marele Sinod Panortodox
Informatii legate de desfasurarea Sfantului Sinod.


Meteo
Afla prognoza pe urmatoarele 5 zile, de la specialisti.


Sansa Ta!
Stop discriminarii majoritatii! E Sansa Ta!