O multime de mici piramide, descoperite in Sudan

13-02-2013 02:15:27
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Cel puțin 35 de piramide mici, alaturi de mai multe morminte, au fost descoperite grupate într-un loc numit Sedeinga, din Sudan. Descoperirile au inceput si au continuat in perioada dintre 2009 și 2012, cercetatorii fiind surprinsi de concentrarea mare a piramidelor intr-un spatiu restrans.
    Într-un singur sezon, în 2011, echipa de cercetare a descoperit 13 piramide ingramadite pe aproximativ 500 de metri pătrați.

   Ele datează de aproximativ 2.000 de ani, dintr-un moment in care regatul numit Kush înflorea în Sudan. Kush era intins pe granita cu Egiptul și, mai târziu, cu Imperiul Roman.
   Dorința oamenilor din regat de a construi piramide a fost aparent influențata de arhitectura funerara egipteana.
   La Sedeinga, spun cercetatorii, constructia piramidelor a continuat timp de secole.

   "Densitatea de piramide este imensa", a declarat cercetătorul Vincent Francigny, un asociat in cercetare al Muzeului American de Istorie Naturală din New York, într-un interviu pentru revista „Live Science”. "Pentru că a durat timp de sute de ani, au construit mai multe, si mai multe piramide, si mai multe, iar după secole au început să umple toate spatiile care erau încă disponibile în necropola".

   Cele mai mari piramide descoperite aici au aproximativ 7 m lățime la baza lor, iar cel mai mic exemplar, probabil construit pentru înmormântarea unui copil, avand doar 75 de centimetri. Vârfurile piramidelor nu mai exista, odata cu trecerea timpului și prin din cauza unui traseu al caravanelor de cămile, avand loc deteriorarea monumentelor.
   Francigny a spus că vârfurile ar fi fost decorate fie cu forma unei pasari, fie a unei flori de lotus.

   Intr-un final, se pare ca „au ajuns intr-un punct în care s-au vazut nevoiti sa le refoloseasca pe cele vechi, datorita cresterii populatiei", a apreciat Francigny.

   Francigny este director de excavare al misiunii arheologice franceze din Sedeinga, echipa care a făcut descoperirile. El si liderul de echipa Claude Rilly au publicat un articol care detaliază rezultatele din sezonul 2011, în cea mai recentă ediție a revistei Sudan și Nubia.

   Printre descoperiri, au existat si piramide concepute la interior cu o cupola, tangenta la colțurile piramidei, prin intermediul unor acolade. Rilly și Francigny au observat pe planul acestora ca designul piramidelor nu mai poate fi intalnit decat intr-un singur loc in lume, in afara de Sedeinga, deci este un mister cum de oamenii din Sedeinga erau atrași de proiectare.

   O descoperire făcută însa in 2012 a indicat faptul ca, atunci când a ajuns la moda piramida in Sedeinga, ea a fost combinata cu cercul local, rezultând piramide cu cercuri in cadrul acestora. Mormintele de lângă piramide au fost în mare parte jefuite, posibil în antichitate.

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV