LONews / Tematic
În ciuda încercărilor de prozelitism creștin, mongolii au rămas la tradițiile lor animiste până când Hanul Uzbek a decis impunerea Islamulului ca religie de stat a Hoardei..

Ce au tătarii cu Ortodoxia?

22-12-2017 10:58:27
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

În ziua de 19 decembrie, comunitatea tătară ortodoxă din Moscova a oficiat o Slujbă de Pomenire în limbile tătară și slavonă, pentru hanii ortodocși ai Vechii Mari Bulgarii, ai hanatelor Kipchak și Kimek, Imperiului Mongol, Hoardei de Aur, ai hanatelor și hoardelor tătare. 


Invaziile mongole reprezintă o serie de războaie și de campanii purtate de armatele lui Genghis Han și ale urmașilor acestuia, care au avut loc în secolul al XIII-lea în Asia și în Europa de Est. Cuceririle Imperiului Mongol au dus la devastarea unor vaste regiuni, cucerirea multor națiuni, distrugerea unor orașe și a unor monumente culturale.


Istoricii cred că invaziile și atacurile mongole reprezintă unul dintre cele mai mortale conflicte din istoria omenirii. Imperiul Mongol a apărut în decursul secolului al XIII-lea, ca urmare a unei serii de cuceriri și invazii în Asia Centrală și Asia Occidentală, ajungând în Europa în 1240. Câștigurile teritoriale ale mongolilor au continuat în secolul al XIV-lea în China (prin dinastia Yuan), în secolul al XV-lea în Persia (dinastia Timuridă) și în Rusia (raidurile tătaro-mongole împotriva statelor ruse), iar în secolul al XIX-lea în India (de Imperiul Mogul).

    

Hoarda de Aur a fost un stat mongol - iar mai târziu turcic - care ocupa întinse teritorii din Rusia, Ucraina și Kazahstan, apărut după dezmembrarea Imperiului Mongol, în anii 1240. În perioada de maximă putere, teritoriul Hoardei de Aur ocupa cea mai mare parte a Rusiei Europene, de la Munții Ural la Munții Carpați, până în Siberia. În sud, Hoarda de Aur se învecina cu Marea Neagră, Munții Caucaz și teritoriile mongolilor din Ilhanat. În Bulgaria de pe Volga, invazia mongolă a avut loc între 1229-1239.


Slujba oficiata în aceste zile a avut loc în Biserica Apostolului Toma, care a fost construită de preotul misionar martir Daniel Sisoiev. Este un fapt incontestabil că fondatorul Vechii Mari Bulgarii, Khan Kubrat și familia sa imediată, au fost botezați înainte de apariția Islamului, după cum arată cronicile bizantine și lucrări de arheologie.


Kubrat (Kurt, însemnând "Tatăl-Rebel", sau cneazul Kubrat), a fost un conducător bulgar despre care se consideră că este cel care a format confederația Vechea Bulgarie Mare, în 632. Se spune că a realizat acest lucru prin cucerirea unor ținuturi ale avarilor și unirea tuturor triburilor bulgare sub o singură conducere.


Triburile Marii Bulgari se regăsesc printre strămoșii tătarilor. Mormântul hanului Asparukh, fiul hanului Koubrat, conține un sigiliu personal sub formă de cruce, cu inițialele acestuia. O biserică se află acum pe locul mormântului său. Mormintele hanului Asaproukh din Zaporozhye, și al hanului Kubrat din provincia Poltava din actuala Ucraina, sunt venerate și ca altare creștine. În plus, potrivit unor istorici, fondatorul Hordei de Aur, hanul Batu, a fost și el botezat. Nu există nicio îndoială că fiul său, hanul Sartak, era creștin. Se crede, de asemenea, că și ceilalți membri ai familiei sale erau botezați. Posibilii vinovați de moartea hanului Sartak au fost fratele hanului, Batu și liderul Hoardei de Aur, hanul Berke, primul suveran care a adoptat Islamul tătar, care l-au ucis pentru angajamentul său la Creștinism. Hoarda de Aur este principalul înaintaș al tuturor tătarilor, inclusiv al cazacilor. 


Hoarda s-a transformat treptat, dintr-o societate nomadă, într-una sedentară, Saraiul devenind una dintre cele mai prospere și mai puternic populate metropole ale epocii. La începutul secolului al XIV-lea, capitala a fost mutată la Sarai Berke, care a devenit unul dintre cele mai mari orașe ale lumii medievale, cu peste 600.000 de locuitori.


În ciuda încercărilor rusești de prozelitism creștin, mongolii au rămas la tradițiile lor animiste până când Hanul Uzbek (1312-1341) a decis impunerea Islamulului ca religie de stat a Hoardei. Mai mulți cnezi ruși, între care Mihail al Cernigovului și Mihail al Tverului, au fost martirizați pentru refuzul de a se închina la idoli, dar în general hanii erau toleranți cu creștinii și până la urmă au scutit Biserica Ortodoxă Rusă de impozite.


Mulți hani tătari au fost creștini ortodocși, chiar între liderii Marii Hoarde, Hanul Akhamat, Hanul Sain Bulat Simeon Bekbulatovitch (Ștefan, în monahism), țareviciul de Kazan Utemich-Girei Alexandru, fiul hanului de Astrahan Qasim, hanul Qasim Seid Burkhan Arslanovitch Vasile și alții.


Ultima regina a Hanatului de Qasim, Fatima Sultan Binem-Seitovna a fost strangulată de curtezanele sale, fiindcă intenționa să devină ortodoxă. Ea este bunica țareviciului Iacob, care a fost canonizat, aceasta ajutând la întemeierea unei mănăstiri în Kazan, în prima jumătate a secolului al XVII-lea, pe un teren oferit de familia hanului.


Fatima și ceilalți lideri tătari martiri sunt deosebit de venerați de către tătarii ortodocși. În plus, un număr important de tătari bulgari sunt canonizați, inclusiv martirul bulgar Avraam al Bulgariei, Petru din Hoardele lui Genghis, Sfântul Pafnutie de Borovo, Muceniul Petru din Kazan, martirul Ștefan din Kazan, Fericitul Prinț Iacob și alții.


Protoiereul Vasile Timofeiev (misionar printre tătari, din 1892) și Părintele Daniel Sisoev (misionar la Moscova, asasinat de un islamist în 2009 - vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) și alții sunt, de asemenea, venerați de tătarii ortodocși. Comunitatea tătară ortodoxă din Moscova este foarte atașată tradiției de oficiere de Slujbe de Pomenire pentru strămoșii săi botezați și a întreprins cercetări istorice pentru a extinde lista numelor destinate pomenirii ortodoxe.

Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...