LONews / Politici

Patriarhul sarb, consternat, ii cheama pe crestini la unitate: Ziua Sfantului Arhidiacon Stefan ramane valabila!

09-12-2015 08:52:02
Abonează-te la newsletter-ul LONews!
Comentand pe marginea eforturilor de împiedicare a celebrarii Zilei Republicii Srpska in Bosnia și Herțegovina, Patriarhul sârb Irinej a subliniat importanța unitatii sârbe la nivel politic, pe această temă.

În numele Bisericii Ortodoxe Sârbe, Patriarhul si-a exprimat dezamăgirea fata de decizia Curții Constituționale a Bosniei și Herțegovinei de a interzice celebrarea Zilei Republicii Srpska pe 9 ianuarie.

"Nu pot să înțeleg cum o data istorica, de formare a Republicii Srpska, este acum discutata și se vrea o schimbare sau o înlocuire a ei. Acest eveniment a avut loc în acea zi, asa incat aici se oprește orice discuție" - a declarat Patriarhul, într-o conversație cu reprezentanți din media (RTRS).

De asemenea, el a amintit că in această zi, conform calendarului Iulian, este sărbătorit inclusiv Arhidiaconul si Intâiul Mucenic Ștefan.

Inițiatorul interdicției de celebrare a acestei zile este reprezentantul musulmanilor bosniaci la Președinția Bosniei și Herțegovinei, Bakir Izetbegovic. In Bosnia si Hertegovina majoritatea este musulmana. Majoritatea in Republika Srpska este crestin-ortodoxa sarbeasca.

La rândul său, Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat că, în ciuda deciziei Curții Constituționale a Bosniei si Hertegovinei, în anul care vine, această sărbătoare va fi celebrata chiar mai solemn decât înainte.

Republica Srpska (insemnand Republica Sarba) a fost proclamată în anul 1992, fiind in prezent una dintre cele două entități care compun Bosnia și Herțegovina modernă. Cealaltă entitate este Federația Bosniei și Herțegovinei.
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Program TV

Ce mai caută lumea...