„Informatii din lumea reala, despre care altii te dezinformeaza. Situatia lumii, la un anumit moment dat, nu este nimic altceva decat reflectia raportarii ei, din acel moment, la Dumnezeu.” (KSLCatalin)
INFO LINE
Marele Sinod: ce se intampla cu documentul Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine?Marele Sinod: ce se intampla cu documentul Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine?
Ce a votat Marele Sinod, prin documentul Sfanta Taina a Cununiei si impedimentele la aceastaCe a votat Marele Sinod, prin documentul Sfanta Taina a Cununiei si impedimentele la aceasta
Ce a votat Marele Sinod, prin documentul Importanta postului si respectarea lui astazi
Ce a votat Marele Sinod, prin documentul Autonomia si modul ei de proclamareCe a votat Marele Sinod, prin documentul Autonomia si modul ei de proclamare
Ce a votat Marele Sinod, prin documentul Diaspora Ortodoxa?
Ce a votat Marele Sinod, prin documentul Misiunea Bisericii Ortodoxe in lumea contemporana?Ce a votat Marele Sinod, prin documentul Misiunea Bisericii Ortodoxe in lumea contemporana?
Marele Sinod din Creta: rezumatul ultimelor evenimenteMarele Sinod din Creta: rezumatul ultimelor evenimente
Marele Sinod din Creta vrea sa-i apere pe ortodocsi, in fata sectelor crestine inselatoare
Marele Sinod din Creta: rezumatul ultimelor oreMarele Sinod din Creta: rezumatul ultimelor ore
Workshop de restaurare icoane pe sticla
Comunicat al patriarhului bulgar NeofitComunicat al patriarhului bulgar Neofit
Marele Sinod ramane unul pan-ortodox, iar deciziile sale vor fi valabileMarele Sinod ramane unul pan-ortodox, iar deciziile sale vor fi valabile
mai multe stiri
FAST NEWS
Zilnic, de la ora 8:00 AM, LIVE Slujba Sfintei Liturghii, pe www.lonews.ro. De la ora 17:00 (Vecernie), transmisiuni in direct din mai multe locatii diferite (pe canale separate, in cadrul aceluiasi player).

In aceasta seara, Canonul cel Mare. De ce? - TRANSMISIUNE IN DIRECT, de la ora 17:00


14-03-2016 08:39:28 - Redactia Stiri - Redactia Lacasuri Ortodoxe

   Astazi, incepand cu ora 17:00, vizitatorii platformei Lacasuri Ortodoxe si cei ai retelei web a Episcopeii Sloboziei si Calarasilor, vor putea urmari in direct slujba Canonului cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul, in prima sa parte - citirea Canonului cel Mare va continua pana joi inclusiv, la acest inceput al Sfantui si Marelui Post al Pastelui. 

   Astazi, transmisiunea va putea fi urmarita in toate paginile noastre. Pentru a va familiariza si a va introduce in atmosfera impusa de aceasta slujba deosebita, in randurile de mai jos Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe va pune la dispozitie cateva cuvinte transmise cu aceasta ocazie de Protopopul Andrei Lemesonoc, din Manastirea ortodoxa de maici Sfanta Elisabeta, din Minsk: De ce Canonul cel Mare?

   "Slujba Canonului cel Mare, impletita cu viata Sfintei Maria Egipteanca: aceasta este slujba care vesteste apropierea Patimilor Mantuitorului Hristos.

   Viața pe care o ducem este insipida, fără gust. Noi știm totul înainte de timp, ne-am propus totul, am calculat totul. Într-o astfel de viață nu există nicio întâlnire miraculoasă cu Dumnezeu, nicio pocăință de genul celei pe care o ascultam astazi, în viața Sfintei Maria Egipteanca. Se pare ca tot ce s-a intamplat a ramas cu foarte mult timp in urma…

   Cum as mai putea trai asta astazi, în lumea noastră modernă? Cum as mai putea simti astfel de lucruri in mine, personal, când eu deja cunosc și înțeleg totul, când, se pare, Dumnezeu este undeva atat de departe? Numai ca, exact acesta este si necazul: Dumnezeu se afla în apropiere, dar totusi noi suntem departe! Prin urmare, roua duhovniceasca pe care Biserica ne-o oferă astăzi, este atât de importanta pentru noi: Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul și viața Sfintei Maria Egipteanca...

   Slujba de astazi este una minunata, una care ar trebui să ne întărească. Ne-am obișnuit cu o viață direct proporționala cu experiența si trairea noastră, si nici nu mai îndrăznim sa vorbim despre lupta și victoria noastra cu păcatul. Cu toate acestea, vedem că Dumnezeu există și că harul Duhului Sfânt există, intarind si restaurand persoana pocăita. Am auzit cuvintele Sfântului Simeon Noul Teolog, referitoare la modul în care adevărata pocăință reface neprihanirea persoanei. Este, într-adevăr, o minune, atunci când cineva renunță la păcat și aparține, în întregime, lui Dumnezeu! Iar acest miracol poate avea loc în viața fiecaruia.

   Numai ca, astazi, vedem o imagine complet diferită: confruntări, cuvinte dure, insulte, acuzații, auto-compatimire… Nu mai există nicio conștiință a vinovăției cuiva, înaintea lui Dumnezeu. Când mergem la spovedanie, nu-L mai vedem pe Hristos Care sta de fata, ci pur și simplu un preot uman, si continuam, prin urmare, o conversație umana. Astfel, la spovedanie, cuvintele noastre nu mai sunt incununate de frumusețea pocăinței. La urma urmei, pocăința era si schimbarea, transfigurarea noastră in Domnul.

   Aș vrea sa invatam sa stam in biserica, să invatam sa participam la slujbele dumnezeiesti și la Tainele lui Hristos, in care sufletele noastre sunt reînnoite. Sufletul ar trebui să primească, în mod constant, ajutorul si plinatatea Harului, pentru a lupta împotriva lumii păcatului și a ispitei. Dumnezeul meu se ocupa de asta, iar în perioada de pana la Paști, voi incerca sa nu pierd Duhul, o picătură macar sa mai ramana încă în mine!

   Este foarte ușor să pierzi duhul: un singur cuvânt, un singur gând, o singură greseala, o singură hotărâre poate provoca pierderea legăturii cu Dumnezeu. Pretentia este una teribila. Trebuie să fim vigilenți și atenți la ce privim, la modul in care vorbim, la modul cum mergem – totul în noi ar trebui să fie frumos și duhovnicesc. Nu venim in biserica, doar la biserică... NU venim in biserica, doar pentru a privi la fețele sfinților și a admira frumusetea lor. Lumina lui Hristos strălucește în toți sfinții, dar noi trebuie sa devenim ca ei, în scopul descoperirii a ceea ce mai este sfânt, să devenim capabili sa protejam această sfințenie în inimile noastre și s-o împărtășim celor de langa noi.

   Cât de multă iubire, cât de multă grijă, cât de mult mila, de la Dumnezeu, se revarsa peste fiecare dintre noi! De câte ori ne-a interesat, pana acum, sursa nemuritoare a vieții, Potirul lui Hristos? Și, mai ales, de ce suntem noi, de atat de multe ori, vase sparte, pierzand acest har? Ne luptam cu patimile, cu descurajarea, cu disperarea și murmuram – toate devin un zid, dincolo de care nu ne putem vedea aproapele; nici pe Dumnezeu. Trebuie sa dărâmam acest zid, în fiecare moment.

   Sfantul Serafim de Sarov cara pietre in spate, spunand: „Eu chinui tot ceea ce ma chinuie".

   Ar trebui să ne amintim, întotdeauna, că inamicul se afla in apropiere. Nu trebuie să ne încredem în noi înșine, ci să cautam ajutorul lui Dumnezeu și binecuvântarea, la fiecare pas al vieții noastre."

NU UITATI: doar impreuna, pana la intrarea in iarna, cu ajutorul lui Dumnezeu, este foarte posibil sa se reuseasca acoperirea sfintei Manastiri Halmyris - cu fiecare rugaciune, cu fiecare caramida, cu fiecare scandura primita! Noi suntem cei care avem nevoie de Manastirea Halmyris! Ajutati la ridicarea unui ACOPERIS pentru moastele celor mai vechi sfinti din Romania (aflati mai multe dand click aici). Haideti!

TV LACASURI ORTODOXE
RECOMANDA ACEASTA PAGINA
ALTE STIRI DIN URZICENI
LOCATIE: URZICENI, ROMANIA

REDACTIA LACASURI ORTODOXE

ULTIMELE STIRI

Athos - 1000 de ani de Monahism Rusesc
Informatii legate de evenimentele speciale.

1000 de ani de Monahism Rusesc - Muntele Athos
Sfantul si Marele Sinod Panortodox
Informatii legate de desfasurarea Sfantului Sinod.


Meteo
Afla prognoza pe urmatoarele 5 zile, de la specialisti.


Sansa Ta!
Stop discriminarii majoritatii! E Sansa Ta!