„Informatii din lumea reala, despre care altii te dezinformeaza. Situatia lumii, la un anumit moment dat, nu este nimic altceva decat reflectia raportarii ei, din acel moment, la Dumnezeu.” (KSLCatalin)
INFO LINE
Sarbatoare in Giurgiu - TRANSMISIUNE IN DIRECT din noua Catedrala EpiscopalaSarbatoare in Giurgiu - TRANSMISIUNE IN DIRECT din noua Catedrala Episcopala
PROCESIUNE IN SLOBOZIA, transmisa in direct - astazi, de la ora 14:00. Alte evenimente LIVEPROCESIUNE IN SLOBOZIA, transmisa in direct - astazi, de la ora 14:00. Alte evenimente LIVE
Icoana de la Agapia Noua vine in Slobozia: miercuri, 19 apr. - Procesiune cu "POVATUITOAREA", in tot orasul
NOUTATI VIDEO ortodoxe - Lumina Sfanta Ierusalim 2017 si Slujba Invierii. Alte materiale videoNOUTATI VIDEO ortodoxe - Lumina Sfanta Ierusalim 2017 si Slujba Invierii. Alte materiale video
SLUJBA INVIERII - 2017 - LIVE. Video in direct, din peste 50 de biserici ortodoxe
Lumina Sfanta Ierusalim Live 2017 – Mormantul Sfant Transmisiune video in directLumina Sfanta Ierusalim Live 2017 – Mormantul Sfant Transmisiune video in direct
PROHODUL DOMNULUI - transmisiune in direct. In aceasta seara, LIVE din mai multe biserici ortodoxePROHODUL DOMNULUI - transmisiune in direct. In aceasta seara, LIVE din mai multe biserici ortodoxe
Duminica Tomei: inchinare la moastele Sfantului Toma Apostolul si ale Sfintei Ecaterina
De Pasti, Familia Regala va sarbatori alaturi de IPS Andrei (Cluj) si IPS Varsanufie (Ramnic)De Pasti, Familia Regala va sarbatori alaturi de IPS Andrei (Cluj) si IPS Varsanufie (Ramnic)
Slujba Invierii la Biserica Bezded si programul de Pasti 2017 al MUZEULUI ASTRA Sibiu
CALATORIA - 17.500 de kilometri si sute de obiecte de valoare etnografica deosebitaCALATORIA - 17.500 de kilometri si sute de obiecte de valoare etnografica deosebita
LACRIMA - Simtire din Paresimi (o metanie, de KSLCatalin)LACRIMA - Simtire din Paresimi (o metanie, de KSLCatalin)
mai multe stiri

Corurile bisericesti: despre unele tendinte in interpretare


09-02-2017 10:23:50 - KSL Catalin - Redactia Lacasuri Ortodoxe
"Astăzi, repertoriul formațiilor corale bisericești cuprinde opere al căror caracter eclezial se reflectă doar în text, in timp ce, prin exprimarea lor muzicală, sunt absolut seculare", a declarat șeful Departamentului pentru Afaceri Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, cu ocazia conferinței recente internaționale a liderilor corurilor bisericești din Moscova, acesta solicitand reformarea repertoriului coral bisericesc.

Conform observatiilor acestuia, el însuși muzician vestit, în unele parohii urbane mari, acolo unde exista coruri profesioniste, in momentele care preced sau insotesc impartasirea credinciosilor, se tin in fapt adevarate "concerte spirituale", "scrise într-un stil italian elaborat", "deturnand atenția clerului si credinciosilor de la pregatirea pentru aceasta".

"Multe dintre piese sunt interpretate prea tare de coruri, astfel încât preotul e nevoit să strige mai tare decât corul", sau intr-un ritm în care preotul sau credinciosul nu reușește să citească rugăciunile prevazute.

"Alteori, din cauza cântarilor prea lungi, slujba se prelungește în mod artificial". Uneori, în timpul slujirii, biserica incepe sa aiba propria sa traire, in lacas avand loc momente sfinte, dar in cafas - locul rezervat corului - "se intampla ceva cu totul diferit: mai degrabă are loc un concert, nu o slujba", a adăugat Mitropolotul.

După cum a subliniat acesta, cântarea în timpul slujbei trebuie să se distinga printr-o perspectivă duhovniceasca deosebită, ea trebuind să AJUTE credincioșii să fie pătrunsi de spiritul slujirii, "nici pe departe de astfel de modele de concerte seculare de muzică, în prezent de multe ori desfasurate în bisericile noastre".

"În oficierea Liturghiei nu sunt permise teatralitatea, afirmarea, artificialitatea. Slujitorul nu ar trebui să-și exprime în mod fatis trairile, sentimentele, ceea ce simte, iar slujirea sa nu trebuie să atragă cumva atenția asupra lui încât atenția principală a credincioșilor sa fie concentrata încontinuu asupra sa, ci asupra Celui Care îndeplinește cu adevărat Liturghia - Hristos. Ceea ce se spun aici se referă, de asemenea, la diaconi, care transformă uneori slujba într-un teatru, folosind bogăția proprie de abilități vocale, artistice, pentru a produce o impresie mai mare asupra publicului", a continuat el.

În plus, conform ierarhului, o altă problemă a multor coruri este lipsa de voință de a schimba dirijorul:
"Saptamana dupa saptamana, an dupa an, se interpreteaza lucrările acelorași compozitori ai secolului al XlX-lea, ca și cand nimic nou ar fi fost realizat in literatura muzicală bisericească", a conchis el.
<
TV LACASURI ORTODOXEPROGRAM TV (pot surveni modificari):
RECOMANDA ACEASTA PAGINA
LOCATIE: MOSCOVA, RUSIA

REDACTIA LACASURI ORTODOXE

ULTIMELE STIRI

Sfantul Mormant
Dezvaluiri recente ale expertilor - Mormantul Sfant

Sfantul Mormant - Dezvaluiri recente ale expertilor

Athos - 1000 de ani de Monahism Rusesc
Informatii legate de evenimentele speciale.

1000 de ani de Monahism Rusesc - Muntele Athos

Sfantul si Marele Sinod Panortodox
Informatii legate de desfasurarea Sfantului Sinod.


Meteo
Afla prognoza pe urmatoarele 5 zile, de la specialisti.


Sansa Ta!
Stop discriminarii majoritatii! E Sansa Ta!