LONews / Politici

Intalnirea Patriarhilor reduce tensiunile dintre Georgia si Rusia

25-01-2013 10:36:45
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Liderul Bisericii Ortodoxe a Georgiei, Patriarhul Catolicos Ilia al II-lea, a vizitat Moscova pentru a primi personal premiul acordat de Biserica Ortodoxa Rusa, prin Fundația Internațională pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe Creștine. Pe ordinea de zi s-au aflat atat întâlnirea sa cu presedintele rus, Vladimir Putin, cat si cea cu liderul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Patriarhul Kiril.
   In data de 23 ianuarie, Ilia al II-lea s-a întâlnit cu Putin si i-a transmis un „calduros salut”, din partea Primului-Ministru georgian, Bidzina Ivanishvili.

   "Ivanishvili face tot posibilul in imbunatatirea relațiilor cu intreaga lume", a adăugat Patriarhul. "Consider că problemele care au existat între noi vor fi eliminate, și vom fi din nou frați".
   In raspuns, Putin s-a aratat bucuros să-l intalneasca pe Patriarh la Moscova și i-a mulțumit lui Ilia al II-lea, pentru eforturile sale de "a face totul" in menținerea contactelor umanitare, spirituale și culturale dintre Rusia și Georgia.

   Patriarhul Georgiei a remarcat faptul că "relațiile recente dintre aceste țări nu sunt unele normale": „Ar trebui să depunem toate eforturile în scopul reducerii impasului in care se afla aceste relatii. As vrea sa pot spune ca Rusia isi doreste acelasi lucru", a mai spus el.

   Ulterior, în timp ce vizita atelierul sculptorului georgian Zurab Țereteli din Moscova, tot in ziua de 23 ianuarie, Ilia al II-a a continuat subiectul: "Scopul vizitei mele este acela de a începe corectarea 'greșelilor' pe care le-am facut. Cred că vom avea nevoie de înțelepciune și curaj pentru a le corecta", a declarat el, adăugând că impreuna cu Putin au convenit in timpul intalnirii că "nu existe nicio alta modalitate de a continua relația bilaterală".
   "Ceea ce s-a întâmplat în 2008 nu a fost nici vina Rusiei, nici a Georgiei. A fost vina fiecarei persoane", a subliniat Ilia al II-a.
   Fundația Internațională pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe Creștine acordă anual un premiu unei personalitati care a depus eforturi in consolidarea unitatii popoarelor ortodoxe creștine. În acest an, la ceremonie au luat parte ambasadori ai altor țări, precum și oficiali guvernamentali din Rusia.

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV