LONews / Politici

Atacul asupra Moscheii Denia risca sa ameninte pacea din Cipru

23-01-2013 07:09:22
Distribuie: 
Abonează-te la newsletter-ul LONews!

   Arhiepiscopul Ciprului a condamnat, in ultimele ore, un act de vandalism indreptat împotriva unei moschei din Cipru.

   Moscheea, veche din secolul al XVIII-lea, aflata in curs de restaurare, a suferit daune majore in urma actiunii unor vandali. Aceasta este situata in localitatea Denia.

   Intr-un comunicat scris, Arhiepiscopul a caracterizat actiunea ca fiind un sacrilegiu și si-a afirmat speranta ca aceasta nu va afecta climatul de respect și de coexistența pașnică intre creștini și musulmanii din Cipru. Poliția a pornit o ancheta pe aceasta tema. Lucrariel de restaurare demarasera in aceasta luna. Raufacatorii au demolat doua dintre zidurile vechi ale acesteia.

   Comisarul prezidențial George Iacovou Giorgos a lăsat să se înțeleagă ca distrugerea pereților moscheii a fost un act premeditat clar. "Acesta este un act criminal, cu multe consecinte. Este o încercare de a distruge legaturile de cooperare, bicomunitare, din domeniul protejarii patrimoniului cultural al Ciprului", a spus el, asigurand ca acest act nu va trece neobservat in strainatate, odata ce o mare parte din fondurile destinate protejarii patrimoniului provin din Uniunea Europeana.

   Membrul comitetului tehnic privind patrimoniul cultural bicomunitar, Takis Hadjidemetriou, a spus ca lucrările de restaurare a moscheii sunt "parte a unei serii de lucrări" din întreaga insulă. Prejudiciul cauzat de demolarea celor doi pereti reprezinta "o lovitură pentru intreg patrimoniul cultural al Ciprului", a mai declarat acesta.

   Liderul comunității orașului Denia, Christakis Panayiotou, si-a exprimat la randul sau regretul, cu privire la distrugerea moscheii, asigurand: "Noi respectăm toate religiile. Cu tristete, am luat act ca tocmai aici, in satul nostru, au avut loc asemenea fapte, pentru că ne dorim să avem relații bune cu compatrioții noștri ciprioți turci".

   Inainte ca cele doua ziduri sa fie daramate, se estima ca, pana la finele lunii martie 2013, lucrarile de restaurare sa fie finalizate.

   Va reamintim ca nu este pentru prima data cand micul sat de la marginea Nicosiei face obiectul presei internationale. În luna mai, 2012, satul Denia a fost evacut, de autorități, pana la dezamorsarea unei bombe ramase din timpul invaziei turce din 1974. În octombrie, anul trecut, a avut loc o actiune similara de cautare a unor mine, în apropierea zonei tampon Denia, banuindu-se ca acestea ar fi fost transportate de un torent, in urma unor ploi, în zonele locuite.

Distribuie: 
Din aceeasi categorie:
Vezi toate stirile
LIVE TV Lacasuri Ortodoxe
Pentru a viziona transmisiunea dorită, alegeţi unul din canalele afişate pe player.
Program TV